Hur skapa attraktionskraft i soldatyrket?
Frågan engagerar Johan Forssell, Stockholm.
På måndagen letade han svar i Arvidsjaur, där han tillsammans med sin partivän och riksdagskollega Johan Johansson, Boden, besökte Arméns jägarbataljon för att träffa soldater och officerare.
- Huvudsyftet med vårt besök är att lyssna och lära, säger Johan Forssell, som är ledamot i riksdagens försvarsutskott.
Rekrytera nya soldater
Nu när värnplikten är placerad i mobiliseringsförråd handlar det om hur Försvarsmakten ska rekrytera nya soldater och att behålla de soldater som redan finns.
- Man fångar upp mycket när man är ute och talar med soldater, officerare och sjömän, säger Johan Forssell.
Bland det som Johan och Johan fångade upp i Arvidsjaur var lönen.
- Lönen är ett ofta återkommande svar och där har det precis beslutats att ingångslönen för soldaterna ska höjas med 2 000 kronor till 18 000 kronor. Svaren vi får handlar också om behovet av en karriärstege, att det ska löna sig och att man kan utvecklas i soldatyrket, säger Johan Forssell.
Stor utmaning
Det handlar även om att ge soldatyrket ett meritvärde.
- Det man går och lär sig under tiden som soldat ska vara attraktivt på arbetsmarknaden när man slutar. Om jag har gjort åtta år som soldat i Arvidsjaur ska det inte uppfattas som förlorad tid på mitt CV. Det handlar inte så mycket om att hitta på nya saker utan det är mer en fråga om att förpacka och förklara allt det man lär sig under sin anställning som soldat så att det blir begripligt även utanför grindarna. Det är en stor utmaning, säger Johan Forssell.