Jerry tror på nyetablering - men oroas för framtiden

NÄRINGSLIV. Ett spännande omställningsarbete där som helhet mycket positivt har skett i kommunen efter försvarsbeslutet - men också en stark oro över bland annat det faktum att utvecklingen i norra kommundelen pekar åt fel håll. Så sammanfattar Arvidsjaurs socialdemokratiska kommunalråd Jerry Johansson det dagsläge som råder i den kommun han sedan drygt två år är sitt partis främsta företrädare för.

Arvidsjaur2007-08-07 00:00
Sedan försvarsbeslutet klubbades i december 2004, då ortens regemente K4 försvann, har omställningsarbetet på olika plan varit i fokus i Arvidsjaur.

Bara några månader efter K4:s fall tog Jerry Johansson över rollen som kommunalråd efter framlidne Per Lavander. Detta i ett läge där Arvidsjaurs framtid stod på spel och där mycket arbete den första tiden bestod i att bevaka dåvarande regeringens löften om att
nyetableringar och ersättningsjobb fullföljdes.

I dag är kommunalrådet
Johansson en relativt nöjd man som tycker att utvecklingen som helhet pekar åt rätt håll för den inlandskommun han företräder.

Fler etableringar på gång

- Omställningsarbetet efter försvarsbeslutet är ännu långt ifrån klart men så här långt har det varit en intensiv och givande period med många spännande etableringar som dessutom gett positiva "ringar på vattnet" inom en rad områden, säger Jerry Johansson.

- Nyetableringarna inom AMU och försäkringskassan som innefattar 40 respektive 80 nyanställningar syns kanske inte så mycket på ytan eftersom inga nya kontorskomplex har behövts byggas, men är ju ändå jättestora uppkomna arbetsplatser för vår del, menar Jerry som även upplever det som mycket positivt att handelskedjor som Dollarstore och
Expert på sistone valt att satsa stort i Arvidsjaur.

- Jag tror att utvecklingen kommer att fortsätta och vi jobbar just nu i skarpt läge med ytterligare två större handelsetableringar, avslöjar han och tilllägger:

- Vi jobbar även frenetiskt med Kriminalvårdverkets företrädare i syfte att få någon form av etablering från deras del i Arvidsjaur vilket ju också fanns med i ersättningspaketet efter K4. Dessutom är förhoppningen att inom en nära framtid även få till stånd en högre flygutbildningsverksamhet här i kommunen vilket vi tror skulle ge mycket tillbaka i form av boende, verksamhet och efterfrågan på marknaden.

Vill smida medan "järnet är varmt"

En stor och avgörande grej under hösten är enligt Johansson också hur den nya regeringen kommer att hantera förslaget om det civila test- och övningscentrat som Arvidsjaur är en påtänkt ort för.

- Men nu har regeringen tydligen aviserat att kapa än mera på försvaret varför oron finns att man nu i stället väljer att göra en kortsiktig så kallad "man power-lösning" där några konsulter kommer att sitta i Stockholm och göra jobbet att det därför inte blir någon stationell bas här i Arvidsjaur som utredarna föreslagit, siar Jerry som i sammanhanget inte sticker under stolen med att han känner en oro över den politik som den borgerliga alliansen står för vad gäller statsfinansernas långsiktiga utveckling.

- Det är därför jag också känner en viss otålighet och vill smida medan järnet är varmt och försöka få hit så många jobb så fort som möjligt. Det känns som jätteviktigt att Arvidsjaur står väl rustad den dag lågkonjunkturen står för dörren igen, anser frontpersonen för Arvidsjaurs socialdemokrater.

Trots att mycket som sagts verkar uppåt så finns ändå en del mörka moln på Jerry Johanssons framtidshimmel. Exempelvis är han oroad över det faktum att många unga människor riskerar att tvingas flytta från kommunen till följd av de nya a-kassereglerna.

- Det känns helt fel att man satt tvärstopp på alla arbetsmarknadsutbildningar och åtgärder för arbetslös ungdom och vi ser redan nu att försörjningsstödet har ökat markant. Jag bävar faktiskt lite över att se siffrorna från socialförvaltningen när jag kommer tillbaka från semestern.

Dystert i norr

En orosmoln för Arvidsjaurs kommunalråd är också den fortsatt dystra utvecklingen i norra kommundelen.

- I Glommers känns framtiden spännande med bland annat gruvbrytning och "Stor-älgsprojektet" på gång. Men för Moskosels del är situationen tyvärr tvärt om trots att både Moskoselskåtan och kommunens största åkeri är etablerat där, säger Johansson som med oro i rösten konstaterar att byn numera saknar både dagligvarubutik och bensinförsäljning - samt dessutom också har ett kraftigt sviktande elevunderlag i byaskolan.

- En arbetsgrupp jobbar med tänkbara åtgärder och en förhoppning finns att bland annat en mindre flyktingmottagning ska kunna etableras i byn inom överskådlig tid, säger Jerry Johansson avslutningsvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om