Jenny strider för sina barns rätt till sitt språk

Barnen nekas modersmålsstöd på förskolan och får inte gå tillsammans på samma avdelning. Nu har Jenny Israelsson Skoglund anmält Arvidsjaurs kommun till Diskrimineringsombudsmannen. - Jag tänker inte låta den här kommunen ta mina barns språk och kultur ifrån dem, säger hon om sin anmälan.

Jenny Israelsson Skoglund har själv lärt sig samiska sedan hon blev vuxen. Nu vill hon inte att hennes samisktalande barn ska förlora sitt språk.

Jenny Israelsson Skoglund har själv lärt sig samiska sedan hon blev vuxen. Nu vill hon inte att hennes samisktalande barn ska förlora sitt språk.

Foto: Annelie Nilsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2009-02-19 06:00
Redan när första barnet skulle börja på förskolan ville Jenny Israelsson Skoglund att han skulle få modersmålsstöd. Han fick modersmålsstöd ett år sedan flyttade läraren och stödet drogs in eftersom pengar saknades. Jenny gjorde då en anmälan till Skolverket. När andra barnet skulle börja förskolan ansökte hon återigen om modersmålstöd och förskoleplats. Denna gång nekade kommunen med hänvisning till att det saknades pengar. Barnen kunde inte heller placeras på samma avdelning med hänvisning till ett beslut kommunen hade tagit om att motverka segregation.
Känns inte rätt
- Det känns inte rätt att jag ska vara tvungen att gå till DO för att kräva modersmålsstöd till mina barn, säger Jenny.
Som ett annat exempel berättar hon att Sorsele kommun fått en anmärkning av skolverket just för att de inte erbjuder modersmålsstöd på förskolan för de samiska barnen. Och i förskolans läroplan står det att när det gäller barn med annat modersmål än svenska så ska de få möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Jennys båda barn har samiska som modersmål hemma och det här är något hon vill att de ska få använda sig av även på förskolan.
- Här i kommunen verkar man inte ha det minsta förståelse för barn med två språk och att samiskan dessutom är ett hotat språk. Får vi inte modersmålsstöd kommer vi att flytta härifrån, säger hon besviket.
Ny ansökan
Nu har hon skickat in en ny ansökan om modersmålsstöd tillsammans med två andra familjer, totalt handlar det om sex samisktalande barn. Men denna har kommunen inte behandlat ännu.
- Det ska inte ha någon betydelse om det är ett eller flera barn, menar Jenny som tänker fortsätta strida för sina barns rätt att använda sitt språk.
Inga beslut
Lars Holmqvist, ordförande i kommunstyrelsens skolutskott kan inte kommentera DO-anmälan eftersom kommunen inte har fått några uppgifter gällande en sådan ännu.
- Vi håller på att jobba med den ansökan om modersmålstöd som tre familjer lämnat in tillsammans, men beslut har ännu inte tagits, säger Holmqvist.
Vad gäller segregation har förra barn- och ungdomsnämnden tagit ett beslut i oktober där de beslutat att segregation inte får förekomma inom skolan, oavsett vilken grupp det gäller. Barn ska istället lära av varandras kulturer.
FAKTA DO
nDiskrimineringsombudsmannen (DO) jobbar mot diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om