IT-lösningar för demenssjuka testas

Ipads, gps-armband, webbkameror …Arvidsjaurs kommun är med när IT-lösningar till stöd för personer med demens i glesbygd ska utvecklas.

ARVIDSJAUR2013-10-26 06:01

Det handlar om Remodem, ett EU-projekt där bland annat Norrbottens läns landsting och Arvidsjaurs och Pajala kommuner deltar. Projektet pågår fram till sommaren 2014.

Linda Lindström är lokal projektledare i Arvidsjaur. Hon berättar att målet med projektet är att göra det möjligt för personer med demens att kunna bo kvar i sitt eget hem så länge som det är möjligt.

Och det ska ske bland annat genom IT-verktyg som internet, Ipads, gps-larm och kameror.

– Projektet ska hitta, utveckla och utvärdera stöd för personer med demens i glesbygd och deras anhöriga. Här i Arvidsjaur ska vi pröva tre saker, säger Linda Lindström.

Gps-spårning

Det ena är användandet av Ipads för kommunikation och tillsyn mellan den demenssjuke och dennes anhöriga.

Det andra är Posifon, ett slags trygghetslarm med gps-spårning. Anhöriga kan med hjälp av en dator logga in och se var den demente befinner sig.

Det tredje som ska testar i Arvidsjaur är nattillsyn via kamera.

– Många har tillsyn nattetid, där personalen som kommer bara ska se att allt är som det ska vara. Men i stället för att nattpatrullen riskerar att väcka personerna, kanske när de lämnar bostaden, kan tillsynen göras med kamera, säger Britta Åberg från hemtjänsten.

Projektet är nu på jakt efter de personer som ska testa utrustningen.

– Vi har redan en på Ipad, men eftersom vi har fem Ipads behöver vi flera. På Posifon har vi redan de tre personer som vi behöver, säger Linda.

Inom kort levereras de tre kameror som ska användas för nattillsynen.

– Där har vi ännu inte någon testare. De som är intresserade kan kontakta socialchefen eller kommunen, säger Linda.

Träffar testpersoner

Före, under och efter testperioden träffar Britta och Linda vid sammanlagt tre tillfällen testpersonerna och deras anhöriga för att samla in de erfarenheter som görs.

Förutom att testa hur modern teknik kan användas för att ge förbättrat stöd till personer med demens undersöks i projektet också arbetsmodeller, som till exempel vårdkedjor och hur dessa följs.

Fakta Remodem

EU-projektet genomförs förutom i Sverige också i Skottland, Färöarna, Grönland och Norge.

Projektet startade i oktober 2012 och pågår till sommaren 2014.

Den som deltar som testperson ska delta i föreslagna åtgärder, delta i aktuella bedömningar och svara på enkäter samt ge sina synpunkter och upplevelser av de verktyg och arbetsmodeller som testas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!