Inget stöd för trygghets- boende i byarna

PRO:s samrådsgrupp i Arvids-jaurs kommun verkar inte få gehör för sitt förslag att skapa trygghetsboenden för äldre i Moskosel och Glommersträsk.

ARVIDSJAUR2009-08-28 06:00
Ekonomi och befolkningsutveckling talar i stället för att sådana satsningar ska ske i centralorten, heter det i det förslag till yttrande som socialchef Ann-Sofi Levander tagit fram och som nu ska behandlas av socialnämnden.
Det är kommunstyrelsen som vill höra socialnämndens syn på förslaget att rusta några av de hus som A-hem äger i de båda byarna med bland annat hiss, för att på så sätt skapa lämpliga lokaler för trygghetsboende. Detta som ett alternativ till att bygga ut antalet platser i trygghetsboende i tätorten.
Enligt förslaget till yttrande pekar dock både kommunens ekonomi som befolkningsutvecklingen i byarna på att det rimliga är att satsa på trygghetsboende i Arvidsjaur i kombination med en så bra hemtjänst som möjligt utifrån förutsättningarna i hela kommunen.
Miljonminskning
Socialnämndens budgetram för 2010 är minskad med 2 miljoner kronor och för att klara det kan fem tjänster komma att sparas in. Enligt den utredning som gjorts med anledning av PRO:s skrivelse minskar också antalet äldre i de båda byarna med omnejd; enligt prognosen från en utredning av behovet av natttillsyn i byarna som gjordes 2003 skulle antalet äldre, över 85 år, öka. En genomgång som nu gjorts av befolkningstalen har visat att antalet äldre i de båda byarna med omnejd tvärtom minskat betydligt. Enligt prognosen skulle antalet personer 85 år och äldre vara cirka 75 i respektive by, men vid årsskiftet 2008/2009 bodde bara 25 personer i den åldersgruppen i Glommersträskområdet och 26 i Moskoselsområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om