Ingen vill kommentera händelsen

Stafettläkaren får fortsätta i tjänst och kränkningen ska utredas.Trots Samira Arampours fullmakt varken får eller vill någon kommentera skandalen.

Carola Degerman är verksamhetschef vid vårdcentralen i Arvidsjaur. "Jag beklagar om hon har känt att hon inte blivit bra bemött", säger hon. (Arkivbild)

Carola Degerman är verksamhetschef vid vårdcentralen i Arvidsjaur. "Jag beklagar om hon har känt att hon inte blivit bra bemött", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2011-01-15 06:00

- Jag har fått nog av massmedia, säger läkaren.

Varken stafettläkaren eller vårdcentralchefen Carola Degerman (bilden) vill kommentera händelsen.

- Jag går inte in på ett enskilt ärende, det tar vi med den det berör, säger verksamhetschefen.

En avvikelse tas alltid upp med den berörda, enligt Carola Degerman, men hon säger inte vad stafettläkaren ska ha sagt till henne i deras samtal. Läkaren fortsätter sin tjänstgöring.

- Alla läkare jobbar, säger Carola Degerman.

Den här tjejen tycker att det är konstigt att en läkare får bete sig på det här sättet och undrar vad landstinget gör?
- Jag beklagar om hon har känt att hon inte blivit bra bemött. Vi gör enligt våra rutiner en avvikelse och följer upp detta, säger Carola Degerman.

Fullmakt
Genom en fullmakt har Samira Arampour undantagit stafettläkaren och verksamhetschefen från patientsekretessen, när det gäller att kommentera det enskilda ärendet till Nyheter i Norr. Enligt Anna-Greta Brodin, länschef på primärvården i Norrbotten får personal inte kommentera ändå.

- Han kan inte gå ut och kommentera det i media, om han gjorde det skulle jag absolut anmäla honom, då har han verkligen överträdit de regelverk och lagar vi har att förhålla oss till, säger Brodin.

Enligt sekretesslagen 14:4 kan sekretess helt eller delvis efterges av den enskilde och lösa tjänstemän från sekretess efter en bedömning.

- Det handlar om hur vi kan upprättta trovärdighet och trygghet mot hela befolkningen, att börjar vi gå ut även om det finns fullmakter bakom ryggen, det blir en allmän bild av att kommunicera enskilda ärenden i media, då har vi tappat den trovärdigheten, säger Anna-Greta Brodin.

När Nyheter i Norr träffar stafettläkaren på läkarmottagningen i Arvidsjaur vill han inte prata med oss. Gång på gång nekar han en intervju.

- Nej, nej, nej. Jag svarar inte på frågor.

Varför?
- Jag har fått nog av massmedia och deras vedervärdigheter, säger han.

Hur allvarligt ser landstinget på avvikelser?
- Vi vill att man ska känna sig professionellt bemött. Bra bemötande i vården är något som jag vill att Arvidsjaurs vårdcentral ska stå för. Något vi har jobbat med i många år, säger verksamhetschefen Carola Degerman.

Uppskattar anmälningar
Carola Degerman uppskattar att patienter anmäler problem.

- Det är bra att man får veta om det är något, så man får veta en uppföljning.

Hur reagerar du när du möts av uppgifterna om att er vårdcentral har betett sig illa?
- Man blir jätteledsen, säger Carola Degerman.

Hur ofta får du höra att läkare på din vårdcentral varit otrevliga?
- Ja, nog finns det fall att man har det. Det har förekommit, säger Carola Degerman.

FAKTA Avvikelser kan anmälas

En avvikande händelse är negativa händelser, allt som inte stämmer med normal rutin och förväntade vårdförlopp. De ska dokumenteras och rapporteras.

De verksamhetsansvariga är skyldiga att analysera avvikelserapporterna och vidta åtgärder för att förhindra en upprepning. Slutsatserna ska rapporteras tillbaka till berörd personal.

Händelser där en patient drabbats av en allvarlig skada eller utsatts för allvarliga risker i hälso- och sjukvården ska anmälas till Socialstyrelsen. Denna regel kallas lex Maria.

Händelse som bör föranleda anmälan enligt lex Maria:

Utebliven eller fördröjd undersökning, diagnos, vård, behandling eller rehabilitering som varit motiverad enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om