Ingen konsekvensanalys inför skolbeslutet
- Vi visste att om elever skulle fara till andra skolor så skulle det kosta pengar, men man ska väl inte förutsätta saker och ting jämt heller. Samma sak med friskola, om de får tillstånd till friskola så kommer det att få konsekvenser för Arvids-jaurs kommun.
"Vi måste hellre jobba för att vi ska bli fler kommuninnevånare än att ta beslut som gör att elever och föräldrar flyr från vår kommun," säger Sven-Olov Granlund (C), närmast i bild. I bakgrunden Rune Grankvist (S). (Arkivbild)
Foto:
Visste innan
Att elever från de båda byarna övervägde att välja skolor i Jörn och Vidsel stod klart långt innan beslutet togs. I maj 2008 gjorde till exempel elever från Glommers-träsk tillsammans med föräldrar studiebesök på Furuskolan i Jörn. Och i debatten i fullmäktige, som föregick beslutet, berättade Sven-Olov Granlund (C) att ett tiotal elever skulle välja skolan i Jörn i stället för Fridhemsskolan i Arvidsjaur:
"Det innebär en kostnad, och jag är rädd för att om våra elever går tre år i Jörn så kommer de att följa med sitt nya kompisgäng till gymnasieskolan i Skellefteå, vilket innebär att vi får betala interkommunala avgifter i sex år."
Vädjade i debatten
Sven-Olov Granlund och hans partikollega Bo Lundmark vädjade, i debatten, till Socialdemokraterna att se till konsekvenserna och helheten innan ett beslut togs.
En konsekvens av skolbeslutet tornar nu upp sig. Tjugofyra elever aviserar att de vill gå högstadiet i Jörn respektive Vidsel och Arvids-jaurs kommun får då betala interkommunala avgifter på cirka 1,7 miljoner kronor till Älvsbyn och Skellefteå för detta.
- Det är en konsekvens av beslutet, ja. Men det här visste vi inte då. Föräldrarna hade pratat mest om friskola. Vad som skulle hända om beslutet togs är en hypotetisk fråga. Ingen hade sagt något att elever skulle skickas till Jörn, utan de slogs för att få behålla högstadiet kvar, säger Rune Grankvist.
Sven-Olov Granlund (C) pekar på att konsekvensen visst var känd i förväg:
Färre invånare
- Både av politiker och av skolförvaltningen. Vår kommuns största problem är att vi blir färre och färre invånare och därför är det otroligt viktigt att innan man tar ett beslut noga ha analyserat vilka konsekvenser det får. Om till exempel eleverna som åker till Jörn vill följa sina nya vänner till gymnasiet i Skellefteå kommer varje sådan elev att kosta vår kommun cirka en halv miljon kronor.
Han säger att han känner olust över den skrivelse som de tre S- politikerna skickat till grannkommunerna:
- När beslutet i kommunfullmäktige är fattat går man från högsta politiska ledning och försöker bygga en mur runt vår kommun genom politiska påtryckningar. Det känns både olustigt och kusligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!