"Ingen besparing att lägga ned skolorna"

- Arvidsjaurs kommun har faktiskt inte tjänat något på att lägga ned högstadierna i Moskosel och Glommersträsk. Det säger Ingemar Nyström, Moskosel, och Mats Klockljung, Glommersträsk, och bemöter därmed skolutskottets slutsats att nedläggningsbeslutet redan sparat 900 000 kronor åt kommunen.

Ingemar Nyström och Mats Klockljung har kontrollräknat på skolutskottets siffror och kommit fram till att nedläggningen av högstadieskolorna i Moskosel och Glommersträsk inte alls inneburit någon besparing för kommunen.

Ingemar Nyström och Mats Klockljung har kontrollräknat på skolutskottets siffror och kommit fram till att nedläggningen av högstadieskolorna i Moskosel och Glommersträsk inte alls inneburit någon besparing för kommunen.

Foto: Göran Westerlund, Nyheter i Norr

ARVIDSJAUR2010-01-15 06:00
För en månad sedan gick kommunstyrelsens skolutskott igenom den preliminära notan för beslutet att lägga ned högstadierna i de två byarna. Ordföranden Jan-Åge Mikalsen (S) konstaterade då att nedläggningen inneburit en besparing.
"Som det ser ut har beslutet sparat drygt 900 000 kronor under höstterminen", sa Jan-Åge Mikalsen till Nyheter i Norr i en artikel som publicerades den 15 december.
Skolutskottets besked väckte funderingar i de två byarna. Sifferunderlaget begärdes ut från kommunen och granskades. Och de beräkningar som Ingemar Nyström och Mats Klockljung nu presenterar skiljer sig stort mot skolutskottets.
- Det känns lite som att de i sina beräkningar utgår från den summa som ska uppnås, säger Mats Klockljung.
I sin genomgång av kommunens siffror har de visserligen hittat en besparing på 902 000 kronor.
- Men det handlar om den personalminskning som gjorts på Fridhemsskolan i Arvidsjaur höstterminen 2008 och det har inte med nedläggningen av högstadierna i byarna ett år senare att göra, säger Ingemar Nyström.
Hämtade från bokföringen
Nedläggningen i byarna ger kommunen, enligt Ingemar och Mats, cirka 920 000 kronor i form av indragna lärar- och skolledartjänster. Siffrorna är hämtade ur grundskolans bokföring 2009.
- Men det tillkommer också kostnader för kommunen på grund av beslutet. Det är ökade skolskjutskostnader, det är förberedelsekostnaderna på Fridhemsskolan och det är den interkommunala ersättningen till Älvsbyn och Skellefteå, sammanlagt
840 000 kronor. Kommunen har alltså maximalt sparat 80 000 kronor på nedläggningen, och om alla elever höstterminen 2010 skulle hamna på Fridhemsskolan blir det ingen besparing alls. Om alla elever som nu går i sjätte klass i byarna till hösten väljer att börja på Fridhemsskolan får man där två klasser i årskurs sju med 32 respektive 29 elever, ökar man med en tredje klass ökar kostnaderna med omkring 500 000 kronor, säger de.
Granskar och ifrågasätter
Ingemar förklarar varför de ifrågasätter och granskar kommunens siffror:
- Rätt ska vara rätt. Sanningen är viktig. Om inte, vart är vi då på väg? Kommunen har faktiskt inte tjänat något på att lägga ned högstadierna trots att beslutet att lägga ned är ett besparingsbeslut, inget annat.
Han och Mats konstaterar också att dialogen mellan kommunen och de två drabbade byarna kunde ha varit bättre skött.
- Vad man helt har missat i den här debatten är att kommunen inte satt sig ned och pratat med byarna om frågan.
FAKTA Detta har hänt:
2007 stod det klart att barn- och ungdomsnämnden var tvingad att spara 8,7 miljoner kronor under en treårsperiod. Anledningen var dels vikande elevunderlag, dels vikande skatteinkomster. Ett av förslagen i åtgärdspaketet från barn- och ungdomsförvaltningen var att lägga ned högstadierna i Moskosel och Glommersträsk.
Våren 2008 anlitade kommunen en konsult, Inger Ingesson, Sikfors, för att utreda besparingar inom barn- och ungdomsnämndens verksamhetsområde. Ett av utredningsförslagen var att lägga ned de två byahögstadierna.
Sommaren 2008 avgick barn- och ungdomsnämndens ordförande och vice ordförande. Senare på året läggs nämnden ned och ersätts av ett skolutskott under kommunstyrelsen.
Den 1 december 2008 beslutar fullmäktige att byahögstadieskolorna ska läggas ned från och med höstterminen 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!