Inga nya utplanteringar - men dyrare fiskekort

I många av Sveaskogs fiskevatten i inlandet så har det blivit allt svårare för sportfiskare att få några napp. Möjligen kan det bero på att inga utplanteringar är gjorda under de senaste fyra åren. I stället har man valt att höja årsfiskekorten med 100 kronor.

Vigert Arvidsson i Autksjaur är en av många sportfiskare i inlandet som irriteras över det faktum att Sveaskog höjt årefiskekortet men ändå slutat inplantera ny fisk i sina fiskevatten. Exempelvis här i tidigare fiskerika Reivo har ingen inplantering skett de senaste fyra åren.

Vigert Arvidsson i Autksjaur är en av många sportfiskare i inlandet som irriteras över det faktum att Sveaskog höjt årefiskekortet men ändå slutat inplantera ny fisk i sina fiskevatten. Exempelvis här i tidigare fiskerika Reivo har ingen inplantering skett de senaste fyra åren.

Foto: Nils Widman

ARVIDSJAUR2008-05-13 06:00
Många fritidsfiskare i inlandet har reagerat mot det faktum att Sveaskog har slutat att inplantera fiskar i många av sina ädelfiskvatten.
En av dem är flitige sportfiskaren Vigert
Arvidsson i Auktsjaur som i många år varit en trogen nyttjare av Sveaskogs årsfiskekort.
Han har de senaste åren märkt att det blivit mycket svårare att få några napp i Sveaskogs fiskevatten.
- I tidigare fiskerika Svea-skog-vatten här i inlandet som exempelvis Brännlidensjöarna, Stenträsket, Hundträsket, Reivo, med flera, så är det i dag om inte omöjligt så åtminstone mycket svårt att få någon fisk. Men när man så hör rykten om att några utplanteringar inte är gjorda under de sista fyra åren så börjar man ju förstå orsaken, säger Arvidsson som i sammanhanget också reagerar över det faktum att Sveaskog i år ändå har höjt priset på ett årsfiskekort med hundra kronor från 500 till nu 600 kronor.
Anders Harr, stationerad i Arvidsjaur, är ansvarig vid Sveaskogs naturupplevelseavdelning där jakt- och fiskefrågor ingår. Han bekräftar att ryktet talar sant och att inga inplanteringar gjorts i de aktuella området under det senaste åren.
Sveaskog beslutar
Enligt Harr handlar det här om ett beslut taget av Sveaskogs ledning centralt.
- Jag har förståelse för att många sportfiskare tycket det blivit sämre och känner besvikelse över det, säger Anders Harr som påpekar att han för egen del förgäves har kämpat för att viss inplantering skulle bli kvar i vissa vattnen.
Skälet till varför Sveaskog valt att avbryta sin tidigare årliga utplantering av ny fisk i många av sina vatten menar Harr i grunden bottnar i det ekonomiska.
Ansvar för fiskevatten
Plus även det faktum att Sveaskog i dag valt en lite annan strategi där man hellre än att själva underhålla sina vatten istället vill att turistföretag eller andra aktörer tar över ansvaret för olika fiskevatten.
- Men som sagt som det är nu har jag förståelse för att många som köper fiskekort och sedan inte får någon fisk inte är nöjda, avslutar Anders Harr.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om