Idrottshistoria bortkastad som flyttskräp

Protokollsböcker, standar, årsböcker … Mängder av dokument som skildrar ett hundra år av Arvidsjaurs idrottshistoria har gått förlorade. – En bedrövelsens dag, säger Lennart Öhman, Arvidsjaurs bygdehistoriker.

ARVIDSJAUR2013-12-03 06:01

Lennart Öhman och Arne Stellin tillbringade måndagsförmiddagen ute på återvinningscentralen när de i jakt på de försvunna dokumenten gick igenom tonvis med saker som slängts som brännbart avfall.

– Men vi hittade inget. Åtta hyllmeter idrottshistoria är borta och för framtiden är det en stor förlust, säger Lennart Öhman.

Handlingarna försvann i samband med att fastigheten i kvarteret Skogen där bland annat IFK Arvidsjaur haft sitt kansli nyligen bytte ägare. I källaren förvarades bland annat IFK Arvidsjaurs protokollsböcker från föreningens födelse 1953 och fram till och och med 1990-tal.

Protkollsböcker borta

Där fanns också kontrakt som hade skrivits med de artister som uppträdde på Idrottsmässan. Där fanns resultatlistor, affischer, tombolautrustning och annat.

Försvunnit har också protokollsböcker och andra handlingar som tillhörde IFK:s föregångare AIF (1925–1953) och Arbetaridrottsklubben, AAIK (1932–1953).

– Nu är det omöjligt att skriva Arvidsjaurs idrottshistoria. Tur att jag hann skriva om ishockeyns historia i alla fall, säger Lennart Öhman.

Prisskåp räddades

Arne Stellin berättar SJ Arvidsjaurs IF:s prisskåp, som också förvarades i byggnaden fast inte i källaren, också höll på att gå förlorat.

– När jag fick ett samtal om att skåpet med innehåll skulle kastas åkte jag dit och tog hand om det, säger han.

Lennart Öhman är både besviken och förvånad över att dokumentsamlingen kastats.

– Man måste väl ha känsla ändå när man ser idrottsföreningens protokoll från alla år och åtminstone försöka få någon att ta hand om det. Jag hade själv material där, material som jag samlat ihop under fyrtio år, och mitt namn fanns på pärmarna. Men ingen kontaktade mej, säger han.

Återskapa

Han hoppas nu att folk som varit engagerade i idrottsföreningen och som har årsberättelser liggande hemma hör av sig till honom:

– Det kanske går att återskapa lite grand i alla fall. Urklippsalbum har blivit extra värdefulla nu i och med det som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om