Efter att Leif Andersson (C) ifrågasatt vinsten för verksamhet 563, som är affärsdrivande och bland annat handhar försäljning av metallskrot och tjänster till El-kretsen, var debatten igång.
– Ser man bakåt på vad avfallsenheten presterat så har de mellan 2010-2014 gjort en vinst på 2,4 miljoner i runda slängar. Att då höja taxan verkar lite konstigt. Sophämtning ska vara självgående och gå plus minus noll, säger han.
Andersson (C) menar att eftersom siffrorna för avfallshantering är röda så förstår han att de bör höjas, men samtidigt går avfallsenheten på plus tack vare sin affärsdrivande verksamhet.
– Nu får man inte nyttja det pluset till att täcka upp de röda siffrorna, men de har gått till kommunens kassa: vård, skola, omsorg och liknande. Var finns uppdraget att det är vad vi ska göra med pengarna? undrar han.
Sedan läser Andersson (C) högt ut självkostnadsprincipen, vad kommunallagen säger.
– Kommuner får inte ta ut högre avgifter än vad som svarar mot kostnaderna. Så på den affärsdrivande verksamheten har vi tagit ut högre än vad som täcker kostnaderna. Principen utesluter alltså att det huvudsakliga syftet är att generera vinst för kommunen, vilket det har gjort. Med anledning av att taxan för renhållning lyser rött ser jag anledning att höja den taxan, men med tanke på att verksamhet 563 lyser så grönt så ser jag också att det bör utredas om den taxan bör sänkas. Därför bör det här ärendet återremitteras till kommunstyrelsen.
Marcus Lundberg (S) anser att oppositionen blandar ihop olika verksamheter.
– Som med stugbyn, vi skäms inte att vi tar betalt för folk som bor där, att vi där tjänar pengar som vi sedan kan använda. Vi levererar här en bra tjänst till företagare och kommun och får 500 000 kr i vinst som vi kan lägga på skola och omsorg, det är väl jättebra.
Kommunens tekniske chef Heikki Kairento ansluter och förklarar skillnaderna.
– Vi måste tjäna pengar för det är en konkurrensutsatt verksamhet. Vilket företag som helst kan sätta igång och göra samma sak. Om vi har för låga priser så slår vi ut möjligheten för andra att konkurrera med oss. På hushållsavfall däremot får vi absolut inte tjäna pengar, och det ska bekostas av taxor. Det behöver inte gå plus minus noll varje år, men över tid så ska vi det. Vi har prishöjning på bland annat transporter och förbränning. Och det är därför vi har begjort en prishöjning.