Det handlar om den Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, Brå, som visar den självrapporterade utsattheten för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet. Det är alltså dem som svarat på enkäten som själva fått uppge om det utsatts för brottslighet av något slag. De relativt få svarande i kommunerna kan dock bidra till en statistisk osäkerhet. Resultaten bör därför betraktas som indikationer på hur det ser ut snarare än sanna värden.
Undersökningen som är från 2017-2018 visar att invånarna i Norrbotten och inom polisregion nord, är mindre utsatta för brott än resten av landet och storstäderna. När det gäller ”personbrott” som misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri, trakasserier och nätkränkning uppger 18,7 procent i Norrbotten att de utsatts för sådan typ av brott. Något som kan jämföras med 23,8 procent för riket.
– Även vad gäller egendomsbrott mot hushåll är Nord den polisregion i riket där andelen utsatta är som minst. Inom regionen är hushåll i Arvidsjaur mest utsatt för egendomsbrott, medan Övertorneå har minst andel utsatta både inom regionen och sett till hela riket, säger Sofie Lifvin, utredare, Brå.
Egendomsbrott handlar om bostadsinbrott, bilstölder stöld från fordon och cykelstölder. 15,1 procent av invånarna i Arvidsjaur uppgav att de utsatts för sådant brott, något som kan jämföras med cirka 10 procent för Norrbotten och 14,1 procent för riket.
Peter Lundmark, som är gruppchef vid Polisen i Piteå, har sett statistiken, men säger att procentsiffror är lite problematiskt, särskilt när det gäller mindre kommuner som exempelvis Arvidsjaur.
– Jag har inte tagit del av antal brott, men det kan ju vara förhållandevis få brott och sedan har det under en period hänt mer. Då blir det procentuella utslaget stort. Men det sker ju återkommande inbrott i inlandet, inte minst i stugområden som ligger lite avskilt, men jag tycker det vore bra om man kunde följa upp brotten över tid för att få en korrekt bild.
Vad gör polisen om exempelvis en kommun som Arvidsjaur drabbas av en inbrottsvåg?
– Villainbrott upptäcks oftast ganska snabbt och då försöker vi göra lite större insatser genom att kolla fordon och så vidare. Även teknikerna kan hitta spår. När det gäller stuginbrott upptäcks dessa ibland först långt senare och då blir det svårare, säger Peter Lundmark.