– Vi har haft väldigt hög frånvaro bland elever i början av den här veckan. Mycket högre än tidigare under pandemin. Vi är på väg mot någon form av puckel. Förskola, låg- och mellanstadium har riktigt höga frånvarotal, säger han.
Från förskoleklass till och med årskurs tre var 60-70 elever (av 270) frånvarande i början av veckan. På mellan- och högstadiet var cirka 40 elever från respektive stadium (på cirka 185 elever vardera) frånvarande.
– Där var sjukfrånvaron 20-25 personer innan jul, så den har nästan fördubblats.
Gymnasiet har några konstaterade covidfall bland elever, vilket gett en del karantän.
– Av 200 elever har man haft kanske 30 borta.
Enstaka konstaterade fall har förekommit bland barn och personal i förskolan, men i likhet med skolorna har inga nedstängningar gjorts.
Enligt Sonidsson är det inte jättemånga elever eller anställda som är konstaterat smittade, men med en hög smittnivå i kommunen utgår man från att förkylningssymptom är lika med omikron.
– Än så länge har vi lyckats hålla det här i gång. Vi har ett ansträngt personalläge. Det är upplagrad stress eller arbetsbelastning som lärare och skolpersonal har.
Personalfrånvaron är mindre efter julhelgerna än innan jul. Samtidigt finns en oro bland rektorerna om vad som ska hända när puckeln kommer.
– Vi har ju en beredskap utifrån att eventuellt måsta stänga skolor ett antal dagar och skjuta på läsåret eller att vi har skola på sport- eller påsklov eller att förlänga terminen, men senast i dag ser det ut som om vi har läget under kontroll, nätt och jämnt.
Sonidsson vittnar om att lärarna sliter hårt.
– Det blir dubbelarbete att både ha lektion i klassrummet och underhålla elever som är så pass friska att de klarar av fjärrundervisning. Jag hör från rektorerna att lärarna är ansträngda. Det är tredje terminen i rad som vi startar upp under en pandemi. Det är tufft i sig.
– Har vi tur klarar vi oss igenom och så får vi vidta åtgärder med extra undervisning, lovskola i årskurs åtta och nio för att säkra behörighet till gymnasiet. Den varianten finns alltid.
Utöver pressen på lärare uttrycker han en oro för konsekvenserna över tid för elevernas del.
– Vi vet att det är jätteviktigt med läsinlärning i yngre årskurser och att det svårt att ta igen. Våra resurser för att stötta de yngre årskurserna är prioriterade.