Det var hans budskap till de drygt fyrtio personer som på tisdagsaftonen kommit till Medborgarhuset i Arvidsjaur och det öppna möte om vindkraft som Socialdemokraterna och ABF arrangerade.
Arne Hellsten, kommunalråd i grannkommunen under mandatperioden 2006–2010, var inbjuden för att berätta om sina erfarenheter av vindkraft. I Malå finns i dag över sextio vindkraftverk.
– Jag har hittat i princip bara nackdelar, sa han.
Källa till konflikt
De utlovade jobben som vindkraftverken skulle ge lokalt uteblev, bullret från verken visade sig vara större än vad som sagts, ersättningen till markägare och till berörda byar har splittrat och är en källa till konflikter.
– Och något måste stanna lokalt också, sa Arne Hellsten och syftade på att kommunerna måste få ersättning för vindkraften.
– Jag har inget emot vindkraft men vindkraft ska byggas där vi har behov av det. Är det vi som bor här uppe som ska exportera ren el? Först vattenkraften och nu vindkraft. Är det vi som ska bita i det sura äpplet? Vi har ingenting för det.
Ansvariga
– Vindkraft byggs här uppe av en enda anledning, i Syd- och Mellansverige är motståndet mot vindkraft kompakt. ”Bygg uppe i Norrland”, säger de”. Men varför bygga vindkraft där vi har sämre vindförhållanden, fortsatte han.
Arne Hellsten håller riksdag och regering som ansvariga:
– Det finns inte ett politiskt parti som ens antyder kritik mot vindkraften. De har till och med gett Energimyndigheten ett klart och tydligt uppdrag att underlätta för byggandet av vindkraft.
Han anser att Sverige behöver en vindkraftlag, som likt minerallagen styr upp vad som ska gälla.
– Kräv moratorium för vindkraft, framför allt i Norrland, fram till dess att klarat ut saker som till exempel ersättning till kommunerna och vad aktörerna ska visa för seriositet. Det har varit många lycksökare i den här branschen.
Ta det lugnt
I Arvidsjaur finns ännu inga vindkraftverk men frågan är aktuell eftersom Kraftö Vind AB har planer på att bygga vindkraftverk på Brattberget vid Järvträsk. Arne Hellstens råd till Arvidsjaur och andra kommuner är att ta det väldigt lugnt:
– Det här tillfället försvinner inte, vinden och berget finns kvar och det kan skapas ersättning i form av till exempel lokal fastighetsskatt. Opinionen växer för varje dag nu, framför allt där de redan har fått vindkraftparker, och jag tror att riksdag och regering kommer till vägs ände och inser att de måste lyssna på kritiken. Idag finns ingenting i plusskålen.