Arvidsjaurs flaggskepp vad gäller gymnasieutbildningar är fordons- och transportprogrammet som i år har 46 sökande, varav 26 får plats. Rektor Lars-Håkan Andersson berättar att programmet har väldigt gott rykte.
– Vi har företagare från Kalix som ringer och frågar om det finns elever som de kan anställa framöver. Söktrycket är störst på yrkesförare men tillgången på fordon gör att vi inte kan ta in fler elever.
Snart landar också de första eleverna vid flygteknikerprogrammet, runt 15 stycken. Lars-Håkan Andersson tycker att det är fantastiskt med så många sökande.
– Vi är glada över att vi fått så många ansökningar. Detta trots att det varit pandemi och vi inte kunnat vara ute fysiskt på mässor för att göra reklam har många hittat linjen.
Framtiden för vård- och omsorgsprogrammet är i nuläget osäker. För andra året i rad pausas den på grund av för få sökande.
– Vi har haft diskussioner med en tidigare vårdlärare och pratat om en distansundervisning för vuxna där man kan jobba samtidigt som man utbildar sig. Vi har inte släppt det och hoppas vi ska hitta en väg. Det är också på gång ett samarbete mellan kommuner i inlandet, bland annat Sorsele, för att få till distansundervisning för gymnasieelever.
I Älvsbyn blir det inga nya elever på vård- och omsorgsprogrammet. Kommunstyrelsen har tidigare beslutat om nollintag för att spara pengar när alltför få elever sökt.
Det blir även nollintag på tekniska programmet som hade en enda sökande.
– Det är tråkigt, men det är många som sökt sig till naturprogrammet istället som gått från fyra till nio elever, säger Inger Grankvist, rektor och gymnasiechef.
Hela 14 elever har sökt till El- och energiprogrammets sex platser.
– Sedan brukar det komma hem ett gäng från Piteå och Luleå som tycker att det är jobbigt att åka buss. Ett tiotal vände hemåt förra hösten, säger Inger Grankvist.
I Arjeplog antas elever till fordonstestteknik och samhällsprogrammet på Hornavanskolan. Däremot blir det nollintag för naturvetenskap och hotell- och turismprogrammet.
– Det var nio förstahandssökande till fordons som vi trodde, varav sju kommer utifrån. Samhälls har tre förstahandssökande, säger utbildningschef Fredrik Westerlund.
I våras gick cirka 25 elever ut nian i Arjeplog. Hälften ska gå gymnasiet i Piteå, Luleå, Arvidsjaur och på andra orter.