Liksom övriga Sverige har skolorna i Arvidsjaur och Arjeplog tvingats tänka om kring skolavslutningarna. I Arvidsjaur har man bestämt sig för att ta rekommendationerna på största allvar och införa hårda restriktioner.
– I grundskolan kommer årskurs 9 med största sannolikhet ha en avslutning utomhus som det ser ut nu, så att man kan hålla goda avstånd. Övriga elever kommer att gå hem efter skolan. Vi ska inte ha någon folksamling, säger skolchefen Ulrik Bylander.
För gymnasiet tittar man på möjligheter att ha olika tider för olika klasser.
– Det är bara årskurs 3 som har det här avslutet och det blir inte tal om att åka flak eller liknande. Det kommer inte polisen tillstyrka heller. Efter examen går man hem direkt, det gäller att begränsa antalet besökare för att undvika trängsel.
Vad har ni gett för direktiv åt anhöriga?
– Vi har inte riktigt skrivit färdigt det än, men de enda familjemedlemmarna som kommer att komma är för årskurs 3 på gymnasiet. Där ber vi dem vara väldigt restriktiva. Vi har ganska små klasser, så för att kunna göra detta tittar vi på att ha antingen ha olika utspring eller att man delar upp det.
På de nationella programmen finns det 41 avgångselever.
– Det innebär att vi skulle kunna vara i kyrkan i en eller två omgångar. Det innebär också att de är där själv utan anhöriga närvarande. Vi vet ju inte hur det kommer att se ut då, men vi kommer att vara jätterestriktiva, säger Ulrik Bylander.
I Arjeplog har man infört liknande restriktioner.
– Vi har uteslutit firande enligt våra traditioner. I grundskolan kommer det att bli avslutning klassvis i hemklassrummen och vi kommer att ha det på lite olika tider också så att inte alla ska komma och gå precis samtidigt. De yngre eleverna har tidigare och de äldre eleverna har senare, säger utbildningschefen Fredrik Westerlund.
Man stoppar även anhöriga från skolområdet.
– Vi har skrivit till föräldrarna att man möter upp utanför skolområdet. I den mån man vill fira med sitt barn så får man göra det hemma eller på annan plats.
Gymnasiet är snarlikt.
– Personalen och avgångseleverna ska äta tillsammans, men det klarar vi av för vi kan sprida ut oss så pass mycket i medborgarhuset att det inte är några problem.
Ingen bal och inga flak heller.
– Det är jättetråkigt. Man känner för de som går ut gymnasiet och har väntat på det här i tre åt, minst, säger Fredrik Westerlund.