Hans och Jerry minns de gyllene simåren

Dagens ”Minnen från förr-reportage” handlar om simsporten i Arvidsjaur som hade sin storhetstid under senare delen av 1960-talet. Dagens generation har knappast vetskap om att Arvidsjaurs simsektion för 50 år sedan kom att vara en av länets mest framgångsrika klubbar vad gällde ungdomssim. ”Det var en jättetrevlig tid”, minns Jerry Renberg (född 1956) som tillsammans med jämnåriga Catrin Holmgren blev så duktiga att de i yngre tonåren till och med höll god svensktoppsklass.

ARVIDSJAUR2018-04-23 12:11

Simsektionen och därmed satsningen på simträning startade under hösten 1965, året efter det att badhuset och den nybyggda lilla inomhusbassängen i denna byggnad togs i bruk.

Den som var ”pappa” till den hårdsatsning som efterhand drogs igång och gjorde att Arvidsjaur jämte Gällivare/Malmberget och Luleå var länets mest framgångsrika simorter när det gäller ungdomssim var den då 21-årige Piteåkillen Hans Forslund som 1965 flyttade från Piteå till Arvidsjaur för jobbet som badmästare och föreståndare för det nybyggda badhuset.

Intresset för simträning växte och efterhand fanns i Arvidsjaur som mest ett 40-tal unga tjejer och killar (mest tjejer ska sägas) i kontinuerlig simträning under ledning av eldsjälen Forslund.

Klubben etablerade tre olika träningsgrupper med bland annat en elitgrupp som tränade seriöst både kväll och morgon i stort sett varje vardag.

– Jag hade huvudansvaret för träningen och var engagerad i stort sett alla kvällar i veckan men fick också värdefull hjälp vid många av passen av namn som bland andra Jarl Skarin, Karl-Erik Eriksson och Sture Wikström samt dessutom engagerade föräldrar, minns Forslund.

Att leda träningspass både kväll och morgon jämte jobbet som badmästare under dagtid blev enligt Forslund i längden ganska betungande. Tidvis nästan allt för betungande, erkänner han.

– Absolut både för mig och inte minst för min familj som jag under långa perioder inte hann träffa speciellt ofta, erkänner den nu 74-­årige Hans Forslund som trots att simåren var en hektisk tid ändå i huvudsak med saknad och glädje ser tillbaka på de gyllne simåren för nu ett halvt sekel tillbaka.

Eldsjälen Forslund berättar vidare att Arvidsjaurs simklubb från mitten av 60-talet och sju-åtta år framåt fick mängder av inbjudningar och att simgänget under flera år nästan varje helg åkte runt till olika platser och tävlade. Oftast med stor framgång. Både då här i Norrbotten men också på platser långt utanför länet och i övriga norden.

– Att resa omkring så mycket som vi gjorde blev förstås betungade också ekonomiskt men jag måste i sammanhanget påpeka att då nybildade sammanslutningen ”Renbadarna”på ett utmärkt sätt stöttade vår verksamhet både moraliskt och ekonomiskt genom att på olika sätt sponsra till våra utgifter, bland annat då det myckna resandet, berättar den förre simtränaren och badhusföreståndaren som på grund av tilltagande över.känslighet mot klor tvingades lämna sitt jobb som föreståndare i badhuset redan i mitten av 1990-talet.

Vilka var då dessa elva, tolv och 13-åriga Arvidsjaursungdomar som för nu 50 år sedan oftast toppade prislistorna i de simtävlingar man deltog i? Ja, namn som på tjejsidan Barbro Brännström, Inger Gustavsson, Catrin Holmgren, Maria Nordström, Elinor Wikström, Ann-Christin Fjällman, Carina Renberg, Carina Gustavsson, Monica Gustavsson och på killsidan Jerry Renberg och Kent Marklund (och en hel del andra) bidrog alla till att klubben både bredd- och resultatmässigt under flera år var i absolut toppklass i länet.

Allra mest framgångsrik blev Jerry Renberg och Catrin Holmgren som båda höll god svensktoppsklass och nästan alltid toppade prislistorna i de ungdomstävlingar de deltog i.

Jerry (född 1956) kom bland annat som 13-åring 4:a på USM i sin specialgren 100 m fritt som han simmade på fina tiden 1,02.

– Jag minns SM-tävlingen och som jag faktiskt kunde ha vunnit om jag inte missat grovt i vändningen, säger Renberg som trots framgångarna i bassängen tidigt valde att sluta för att i stället satsa på ishockey och fotboll.

– Trots att jag absolut inte ångrar mina fem simår så kändes det naturligt att som 14-åring välja dessa lagsporter då de flesta av mina kompisar ju fanns där, säger han.

På grund av bland annat tilltagande skolgång på andra orter, ledarbrist och även sviktande motivation hos mångårige simtränaren Forslund så skingrades efterhand de flesta av de duktiga simungdomarna. Ett faktum som säkert bidrog till att ingen fick någon framgång som senior.

Inte ens byggandet av en ny 50-meters utomhusbassäng 1972 (som förra sommaren som bekant blev igenskottad och nu också den är ett minne blott ) kunde få fart på simningen igen. En del DM-tävlingar arrangerades visserligen av IFK-klubben de första åren men aktiviteten minskade ändå hela tiden - för att till slut avta helt.

1982 dog IFK Arvidsjaurs simsektion helt och frågan är förstås om aktiviteten någonsin kan leva upp igen?

– Just nu ser det väl rätt mörkt ut men allt går ju i vågor så det går förstås aldrig att veta. Den lilla inomhusbassängen finns ju kvar så kanske dyker det upp någon entusiastisk eldsjäl som får fart på simintresset igen. Man kan ju alltid hoppas, säger Hasse Forslund avslutningsvis och får nickande bifall av Jerry Renberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om