Handledningen stort problem i Arvidsjaur

Information kring landstingets samt kommunens verksamhet i dag och i framtiden. Det var vad som stod på agendan när pensionärsorganisationerna SPRF, PRO, SKPF, SPF i samarbete med Hjärt/lung-föreningen på tisdagen anordnade en träff på Medan i Arvids­jaur.

Information. Hjärt/lung-föreningen i Arvidsjaurs ­ordförande Hjördis Eklund öppnar tisdagens informationsmöte, där politiker, chefer och cirka 150 åhörare samlats i biosalongen på Medan för att diskutera sjukvård.

Information. Hjärt/lung-föreningen i Arvidsjaurs ­ordförande Hjördis Eklund öppnar tisdagens informationsmöte, där politiker, chefer och cirka 150 åhörare samlats i biosalongen på Medan för att diskutera sjukvård.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2016-04-07 13:51

– Det är viktigt att vi får information, och att vi får diskutera kring det här, säger Martin Lång, Ordförande Hjärt/lung Norrbotten, som under kvällen agerade moderator.

– Det är drygt ett år sedan jag stod här senast. Vi diskuterade nutid, framtid. Hur det skulle bli med sjuk­vården i Arvidsjaur. Då var politikerna nya, de visste inte så mycket. Nu har ett år gått och man har fått lite kött på benen.

Bisalongen var nästan fullsatt och framme på scenen fanns chefer och politiker för att svara på frågor. Första ämnet som avhandlades var hur det ser ut med personal inom sjukvården.

– I kommunen har vi det bra med personal. Problemet är väl egentligen läkarmedverkan. Det kan vara svårt att få till stånd, inte på boendena, men inom hemsjukvården, säger Ann-Sofi ­Levander, socialchef.

Anna Kaltenegger, verksamhetschef för hälso­centralen i Arvidsjaur, berättade hur det ser ut med personal­situationen på hälso­centralen.

– Handledning är ett stort problem i Arvidsjaur och det är väldigt viktigt att ha. I dagsläget har jag kontakt med tre st-läkare som är ­intresserade, men handledningen måste lösas, ­säger hon.

Förutom bristen på läkare ­diskuterades att rehabilitering och besök hos specialister i större utsträckning bör ske på hälsocentralen.

– Det vill säga, i stället för att patienten ska åka långa sträckor för besök och behandling, så kommer läkaren hit ett par dagar per månad exempelvis och möta patienter. Vägen går ju åt båda håll, säger Lång, och ­Kaltenegger håller med.

– Vi har sådana samarbeten i dag, men arbetar för att hitta ännu fler lösningar, ­säger hon. Åman (S) höll också med om vikten för sjuka att slippa åka långt om det går att undvika.

– Som ni vet är jag undersköterska i grunden. Jag har jobbat på flera boenden och vet att när man åker med en vårdtagare så tar det dels en personal i anspråk, men framförallt så är vårdtagaren trött i två–tre dagar efteråt. Det tar otroligt hårt med resandet.

Ambulanstransporter i Norrbotten har ökat med 30 procent de senaste tre åren. I Arvidsjaur finns en ambulans tillgänglig dygnet runt.

– Det har ökat rejält de senaste åren, men vad som förvånade mig när jag såg statistiken var att den största ökningen för oss är mellan olika vårdinrättningar. Vi måste få till att använda rätt transportmedel vid rätt tillfälle. Om inte vård behövs under transporten så är det inte ambulans som är det rätta transportmedlet, säger Anna Kaltenegger.

Frågeställningar

Hur fungerar den palliativa vården i kommunen?

Kan fler specialister ­komma till patienten, i stället för tvärtom?

Kommer bassängen att stängas?

Hur ser det ut med personal inom vård, inom både kommun och landsting?

Hur ser det ut med ­ambulans i Arvidsjaur?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!