Guldläge för gruvnäringen

GRUVNÄRING. Glöm vad du tidigare har hört - brott lönar sig. Det vet alla i undre världen. Alltså nu snackar vi gruvnäringen. Som täljer guld, bokstavligen.

Arvidsjaur2006-10-13 00:00
Näringens glänsande framtid diskuterades när projektet Georange avslutades med konferens i Arvidsjaur.

Gold of Norrland är namnet på den två dagar långa konferens om gruvnäring som inleddes på torsdagen i Arvidsjaur. Konferensen med ett 70-tal deltagare utgör avslutning på Georange - ett av de största Mål 1-projekten som bedrivits under innevarande strukturfondsperiod.

Paneldebatt

- Projektet har i samarbete med industrin varit den viktigaste finansiären av svenska gruvprojekt under en period av lågkonjunktur, sa Tomas From, vice vd i SveMin, Föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige.

Orden sa han i samband med den inledande paneldebatt som leddes av moderatorn, artisten, radioprataren och bergsmaterialingenjören Carolina Miskovsky.

I debatten berördes miljöhänsynens påverkan på mineralutvinning i dag jämfört med förr. Karl-Åke Johansson, Lapland Goldminers, berättade dock att företaget inte har stött på någon negativ opinion i samband med planerna att återuppta driften vid den nedlagda gruvan i Stekenjokk.

- Fast det förväntas förstås att miljöpåverkan blir liten, sa han.

Behöver anställa

Johansson avslöjade också att företaget behöver anställa cirka 200 personer för gruvdriften. Men att hitta personal är inte helt lätt. Ett faktum som Christer Gyllengahm, Bergteamet AB, konstaterade.

- Arbete finns men företagen måste bli bättre på att släppa in ungdomar och lära upp dem.

Att svensk gruvnäring har en framtid var alla rörande överens om.

- Prognosmakarna tror på stabila metallpriser även om de inte lär ligga på dagens rekordhöga nivå, sa Fred Boman vid prospekteringsföretaget FHB Resources AB.

Bosse Johansson, vice ordförande i Arjeplogs kommunstyrelse, frågade Jan Moström, Boliden AB, om blygruvan i Laisvall hade varit i drift om företaget varit lika optimistiskt för fem år sedan som vad fallet är i dag.

Svaret blev ett kort och koncist: "Nej, inte ens med pelarbrytning som alternativ".

Arne Sundberg, SGU, Malå, informerade om Mineraljakten och berättade att flera intressanta fyndigheter i A-kommunerna är föremål för prospekteringsföretagens upptäckarlusta.

Åhörarna bjöds också på intressant information om fyndigheterna i den så kallade Guldlinjen med Storliden och Fäboliden som guldglänsande exempel på att brott verkligen lönar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om