Gruvnäringen skriker efter unga

Konferensen Gold of Norrland avslutades på fredagen. Temat för dagen var hur branschen utvecklar erfarenheterna från gruvprojektet Georange. En röd tråd var rekrytering.- Vi måste få in fler ungdomar och kvinnor, sa Lorentz Andersson, landshövding i Västerbotten.

Arvidsjaur2006-10-14 00:00
För fem år sedan betraktades det som mossigt att vilja satsa på gruvnäring. I dag är det andra tongångar - mycket tack vare projektet Georange.

Malås kommunalråd Rolf Andersson var den som kläckte iden. Den före detta gruvarbetaren var nämligen övertygad om att metaller skulle bli bristvara i framtiden.

- Vi sitter ju på Europas kassakista. Men jag trodde ju inte att omvärldens efterfrågan på metall skulle öka så snabbt, sa Andersson vid den paneldebatt som avslutade den sista Georangekonferensen i Arvidsjaur.

Under de fem år som projektet har drivits har omvärldens blickar riktat in sig på norra Sverige som med Anderssons egna ord är "enormt oundersökt".

- I början fanns bara LKAB och Boliden AB, nu har vi 70 gruvprospekteringsföretag från hela världen som undersöker mineralförekomster i regionen, sa han.

Svårt rekrytera

Trots den snabba utvecklingen i branschen med stigande metallpriser och nya brytvärda fyndigheter är allt inte frid och fröjd.

Svårigheten att rekrytera ungdomar löpte som en röd tråd genom den sista konferensdagen.

- Jag skulle önska att projektet hade lyckats bättre med att nå ut till norrbottniska ungdomar, sa Kenneth Wågman, Länsstyrelsen, Norrbotten.

- Georange har i alla fall lett till att vi startar en civilingenjörsutbildning till hösten, sa Björn Öhlander, Luleå tekniska universitet.

Före detta kommunikationsministern Georg Andersson konstaterade att alla har ett ansvar för att popularisera näringen. Västerbottens landshövding Lorentz Andersson talade om att också få in fler kvinnor i branchen.

- Den kan ju inte bara bestå av gubbar. Ordna sommarjobb till gymnasieelever och ge dem bra betalt, sa han och refererade till ungdomsåren då han själv sommarjobbade på Scharins i Klemensnäs och "hade lika bra betalt som farsan".

- Dagens gruvnäring är hi-tech, man går inte i skogen med hacka och spade. Dessutom har man utvecklat miljötekniken avsevärt, sa landshövdingen.

Kön till damtoaletten

Lennarth Gustavsson, Malå, är ordförande för den idellea förening med namnet Georange som ska föra projektets anda vidare. Han valde att spinna på konferensens moderator Carolina Miskovksys reflektion om näringens mansdominans vilken återspeglade sig på konferensens deltagarlista.

- Förläng kön till damtoaletten på såna här seminarier. Vad gör att branschen inte ser halva befolkningen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om