Grön omsorg ska lyftas fram

Att lantmiljöer är hälsosamma är inget nytt fenomen. Men med begreppet Grön omsorg vill Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) utveckla och lyfta den här näringsgrenen för sina medlemmar.- I dag fokuserar man ofta på vård istället för den här typen av verksamhet, säger Jenny Svensson, ansvarig för Grön omsorg på LRF Riks.

Hälsosamt. Jenny Svensson, ansvarig för Grön omsorg vid LRF riks, till höger, berättade om fördelarna med Grön omsorg. Gunborg Ångman, Arjeplog, till vänster, var en av seminariedeltagarna.

Hälsosamt. Jenny Svensson, ansvarig för Grön omsorg vid LRF riks, till höger, berättade om fördelarna med Grön omsorg. Gunborg Ångman, Arjeplog, till vänster, var en av seminariedeltagarna.

Foto:

ARVIDSJAUR2008-11-13 06:00
Grön omsorg har funnits sedan 90-talet och innebär att personer med särskilda behov erbjuds meningsfull sysselsättning på gårdar i lantlig miljö. De största kunderna är kommuner, men ännu är begreppet relativt okänt av många. Det vill nu Lantbrukarnas Riksorganisation (LRF) ändra på.
- Det finns redan många gårdar som driver sådan här verksamhet, säger Jenny Svensson, som var en av föredragshållarna vid seminariet "Med omsorg i tanken" i Arvidsjaur.
Bra jobba med djur
Forskning visar att natur- och utevistelser är bra för hälsan och arbete med djur har visat sig bland annat minska depressioner. Från LRF ser man därför många fördelar med affärsidén. Jenny Svensson tar som exempel upp en gård i södra Sverige där man samarbetar med kommunen.
Till gården kommer yngre personer med autism, aspbergers syndrom och enkla funktionshinder med sina assistenter. På gården finns, förutom djur också en hantverksverkstad och odlingar.
- De personer som kommer till gården skulle ha behövt daglig verksamhet annars också, men nu väljer kommunen att köpa in tjänsten i samarbete med lantgården, förklarar Jenny Svensson.
Information
Hon ger rådet till deltagarna att själva fundera över vad de kan erbjuda på sin gård och utifrån detta spinna vidare på sina idéer.
LRF kommer under våren också att ta fram mer information om grön omsorg och göra en marknadsanalys.
- Jag är här för att det intresserar mig, säger Gunborg Ångman, Arjeplog, en av seminariets deltagare.
Hon är själv utbildad naturhälsopedagog, men har ingen egen gård utan ser sitt kall inom hälsoturismen istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om