Gränslöst bildarkiv

Kommunens fotoarkiv genomgår just nu en rejäl uppgradering. Tillsammans med grannkommunerna Arjeplog, Malå och Sorsele har ett projekt startats för att göra bilder mer tillgängliga för medborgarna.

Okänd Linjetrafik. Första turbilen mellan Arvidsjaur och Jörn kom 1920, här med stopp i Glommersträsk. En ny bil vid denna tid kostade kring 2000 kr. Bensinen kostade 15 öre per liter och lastbilen drog 3 liter per mil.

Okänd Linjetrafik. Första turbilen mellan Arvidsjaur och Jörn kom 1920, här med stopp i Glommersträsk. En ny bil vid denna tid kostade kring 2000 kr. Bensinen kostade 15 öre per liter och lastbilen drog 3 liter per mil.

Foto: Arvidsjaurs fotoarkiv/Okänd

ARVIDSJAUR2016-01-28 18:40

I Arvidsjaur har det funnits ett fotoarkiv sedan början av åttiotalet. Det bestod då av ett pappersarkiv med gamla bilder och information som fanns i ett skåp på biblioteket. I mitten av nittiotalet digitaliserades arkivet, men teknikens utveckling har gjort att det idag inte fungerar alls.

– Det blev ju omodernt och slutade fungera gentemot andra system i kommunen, uppgradering av hemsida och så där. Så det gick titta i, men det gick inte lägga in nya bilder eller göra ändringar. Då började vi fundera hur vi skulle göra, om det behövdes något nytt. Och när vi då höll på med det kom vi på att vi kanske ska titta på ett större område, för vi är ju fyra kommuner som gör en del saker ihop så vi frågade våra grannar, berättar Kristina Grubbström, kultur- och fritidschef Arvidsjaurs kommun.

Förslaget diskuterades under några träffar innan det bestämdes att ett samarbete skulle bli av, och nyligen samlades ett tjugotal personer i Arvidsjaur för utbildning i det nya systemet.

– Det finns ju så många delar i ett sådant här modernt bildhanteringssystem. Det finns många delar med inloggning, vad som ska vara publikt och inte. Det är ju inte publikt ännu men det är inte så långt borta för oss, säger Grubbström.

Varje kommun har satsat lite pengar, men även Framtidsbanken, Norrbottens läns landsting och region Västerbotten är med och finansierar projektet. Och att fotoarkivet är viktigt för medborgarna råder det inget tvivel om, menar Grubbström.

– Jag vet ju att det är värdefullt, för jag har ju fått väldigt mycket skäll för att vårt fotoarkiv inte har uppdaterats, att det inte har kommit nya bilder under dessa två år som vårt har varit ur funktion. Så därför vet jag att det är så uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om