GPS-älgarna ger forskarna kunskap

Älgarna i Arvidsjaur rör sig över större ömråden än älgar i Niemisel och Ängesån.Det visar uppgifter från ett forskningsprojekt med de GPS-märkta älgar som inleddes i mars 2013.

Älgkon som fick nummer 1920 är en av de trettio älgar som i mars 2013 märktes med ett GPS-halsband. GPS-spårningen har visat att älgko 1920 har elva mil att vandra mellan sitt vinter- och sommarområde. Professor Göran Ericsson  är en av de forskare som arbetar med projektet. (Arkivbild)

Älgkon som fick nummer 1920 är en av de trettio älgar som i mars 2013 märktes med ett GPS-halsband. GPS-spårningen har visat att älgko 1920 har elva mil att vandra mellan sitt vinter- och sommarområde. Professor Göran Ericsson är en av de forskare som arbetar med projektet. (Arkivbild)

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2014-10-11 05:00

Vårvintern 2013 märktes sammanlagt nittio älgar i tre områden i Norrbottens län med GPS-utrustning i syfte att ge forskarna mer kunskap om hur älgarna vandrar och rör sig.

Ett av de tre områden i vilket älgar då märktes ligger ett par mil väster om Moskosel i Arvidsjaurs kommun. Trettio älgar, tjugo älgkor och tio älgtjurar, försågs där med spårningsutrustningen.

Projektet är treårigt. En rapport om vad som hänt under det första året, mars 2013 till mars 2014, visar bland annat att älgarna som märktes i Moskoselsområdet har större hemområden än älgarna i de två andra områdena och att de vandrar längre mellan sina sommar- och vinterområden.

Variationen är dock stor mellan olika älgar i alla tre områden.

Älgar som märktes i Moskoselsområdet vandrar upp till 145 kilometer mellan sommar- och vinterområden. Det genomsnittliga avståndet för Moskoselsälgarna var 74 kilometer, dubbelt så långt som i Ängesåområdet, 36 kilometer. Älgarna i Niemisel i genomsnitt 23 kilometer mellan sina sommar- och vinterområden.

Under det första av de tre åren dog två av de älgtjurar som märkts i Moskoselsområdet under älgjakten i september 2013. Av okänd anledning tappade forskarna i november samma år kontakten med en älgko.

Elva av de tjugo älgkor som märktes i Moskoselsområdet födde kalv, en av korna födde dubbelkalvar. Medelkalvningsdagen vad den 4:e juni. Av de sammanlagt trettioåtta kalvar som de GPS-märkta älgkorna födde sommaren 2013 var tjugofem fortfarande vid liv inför älgjakten samma år, vilket ger en sommaröverlevnad från födelse till jaktstart på 66 procent.

FAKTA Älgprojektet

Det treåriga forskningsprojektet är ett samarbete mellan Skogsbrukets jaktgrupp Norrbotten (SCA, Sveaskog, Norra Skogsägarna, länsstyrelsen i Norrbottens län, Statens fastighetsverk, Allmänningarna och Svenska Kyrkan), Svenska Jägareförbundet, Sveriges lantbruksuniversitet och länsstyrelsen. Markägarna företräds av Sveaskog.

Projektet kostar 3,8 miljoner kronor och finansieras av älgvårdsfonden och markägarna.

Syftet med projektet är att ge kunskaper som på sikt minskar älgbetesskador i tallungskogarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om