Sammanlagt ett sextiotal personer, allmänhet och landstingsstyrelsens politiker och tjänstemän, kom till mötet i fullmäktigesalen i kommunalhuset i Arvidsjaur.
Landstinget vill hitta nya lösningar för hur hälso- och sjukvården ska organiseras för att möta hot i form av pensionsavgångar, befolkningsminskning och en åldrande befolkning. Därför har en närsjukvårdsutredning gjorts.
- Det viktigaste för oss är att lyssna på era synpunkter. Vi har kommit fram till att vi behöver göra en del genomgripande förändringar. En bra sjukvård ska bli ännu bättre och bedrivas så nära patienten som möjligt, sa landstingsstyrelsens ordförande Kent Ögren (S).
Stafettläkarna
Mycket av synpunkterna och frågorna handlade om stafettläkarna. Bengt Rönnbo berättade om när han 1973 kom till Arvidsjaur som kirurg:
- Då fanns en enorm kompetens här med heltidstjänster som medicinläkare, kirurg och barnläkare. I dag finns inte en enda heltidstjänst som fast läkare här, utan verksamheten bygger på gamla stötar som mig. Det är en skör tråd ...
Att ge distriktsläkarna högre löner var ett av tipsen till politikerna.
- Gör det mer attraktivt att bli distriktsläkare. Då kommer de hit, sa Lennart Öhman, en av flera på mötet som vill se färre av stafettläkare på vårdcentralen.
Sjunde mötet
Jens Sundström (FP) i landstingsstyrelsen konstaterade att en uppvärdering av närsjukvården och allmänläkarna kan bli ett måste:
- Utredningen säger att primärvården ska ha ett större ansvar, patienter och resurser ska omfördelas från sjukhusvård till primärvård.
Mötet i Arvidsjaur var det sjunde och sista i en serie kommundialoger som landstingsstyrelsen gjort i länet med anledning av närsjukvårdsutredningen.
Förutom i Arvidsjaur har möten hållits i Övertorneå samt i de fem sjukhuskommunerna.