Glommersträsk kan få friskola

En friskola i Glommersträsk som ersätter det nedläggningsdrabbade högstadiet. Ja det kan bli verklighet om "Arvidsjaurs ideella friskoleförening? når sitt mål.- Det här ska inte ses som ett hot utan som en realitet, säger Mats Klockljung, Glommersträsk, sekreterare i föreningen.

ARVIDSJAUR2009-02-06 06:00
Kommunfullmäktige i Arvidsjaur beslutade i december att högstadieskolorna i Moskosel och Glommersträsk ska läggas ner. Men i Glommersträsk vill man inte mista sina elever utan skissar nu istället på att öppna en friskola. I onsdags bildades Arvidsjaurs första friskoleförening vid ett möte i byn. Dess mål är att driva en friskola med natur, hälsa och miljö som profil. Den tänkta profilen på skolan kommer sig naturligt av närheten till Gallejaur och den verksamhet inom miljö och energi som bedrivs på orten.
- Vi har en bra bild på vad vi vill göra och en intressant profil, säger Mats Klockljung interimstyrelsens sekreterare, och berättar att kontakt har tagits med andra friskolor i Västerbotten och att de redan också har deltagit i en kurs om att starta friskolor.
För att starta en friskola krävs en förening och det är denna som nu har bildats. Nästa steg blir att hålla det första årsmötet och välja en styrelse. Sedan ska ansökan om att starta en friskola vara inlämnad senast sista mars. Om ansökan sedan går igenom kan skolan starta som allra tidigast vårterminen 2010, men troligtvis först hösten 2010.
- Vi kanske är lite sent ute, men å andra sidan är vi nu, efter ett års diskussioner, mycket sugna på att starta upp en friskola.
Mats Klockljung har också lämnat in en överklagan gällande kommunfullmäktiges handhavande vid beslutet att lägga ner skolorna. Men vad som händer med den överklagan får han inte veta förrän i slutet av februari.

FAKTA Friskola
Det finns inga formella krav på bakgrund, utbildning, utbildningserfarenhet för att starta en fristående skola.
Men för att bli en bidragsberättigad, godkänd fristående skola gäller vissa begränsningar. Skolan måste följa den värdegrund och de andra mål som finns formulerade i läroplanen för skolformen. Den måste vara öppen för alla och antagningsreglerna får inte skilja sig från den kommunala skolans. Elevavgifter får inte tas ut i grundskolan och samma regler om lärares behörighet gäller som för den kommunala skolan.
Skolverket genomför regelbundet tillsyn av friskolornas verksamhet. Tillsynen syftar till att kontrollera att skolan klarar av sitt åtagande som samhället ställt på den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om