Gamla åkrar länets nya oljefält

Odling av rörflen på nedlagd åkermark skapar framtidens oljefält i Norrbotten. Det tror Bo Lundmark, Glommers miljöenergi AB.- Grödan kan omvandlas till biodiesel. Teoretisk är det möjligt att producera 80 miljoner liter årligen bara i vårt län, säger Lundmark.

Arvidsjaur2006-10-13 00:00


Bo Lundmark är gammal jordbrukare.

- Tankarna på vad nedlagd åkermark kan användas till har funnits i mitt huvud hela tiden, berättar han.

I dag är Lundmark hälftenägare av Glommers miljöenergi AB, GME. Den andra hälften ägs av Norrfog tillsammans med Svennes Rep & Svets. Bolaget bildades 1996 med avsikt att finna vägar till lönsamma arbetstillfällen inom Arvidsjaurs kommun baserade på uttag och förädling av lokalt producerade biobränslen.

- Man ska arbeta med naturen, inte mot den, är Lundmarks filosofi.

Fantastisk energigröda

Iden att att odla rörflen fick han under en fempoängskurs på Statens lantbruksuniversitet.

- Det är en helt fantastisk energigröda. Tack vare våra ljusa sommarnätter ger rörflen lika stora skördar här som i Tyskland.

Grödan har fler fascinerande egenskaper och skördas på våren.

- Naturen sköter själv hela torkningsprocessen. På våren är rörflenet frystorkat och färdigt att användas till biodiesel eller tillverkning av pellet.

40 000 hektar

Teoretisk visar uträkningar att en hektar odlad mark årligen ger två kubikmeter diesel.

- I Norrbotten finns 40 000 hektar nedlagd åkermark. Tänk om vi kunde börja odla rörflen på den ytan, drömmer Lundmark.

Arealen skulle alltså kunna ge råvara till en produktion på 80 000 kubikmeter (80 miljoner liter) biodiesel årligen.

- Bara runt Arvidsjaur finns potentiella rörflensmarker för att klara omkring två tredjedelar av kommunens totala dieselförbrukning, tillägger Lundmark.

Öppna landskap

Att återanvända gammal nedlagd åkermark till bioenergiodlingar får många positiva effekter utöver produktionen av ett miljövänligt bränsle.

- Vi återskapar öppna landskap. Bönderna får en ny produkt att sälja. Dessutom kan vi använda slam från reningsverk och aska från värmeverk till att gödsla med. Därmed får vi även användning för dessa restprodukter. Gödslar man en rörflensodling ordentligt växer den i tio till femton år innan det behöver sås om.

Många har tidigare förespråkat odling av energiskogar på nedlagd åkermark. Men det är ingen bra lösning, anser Lundmark.

- Med rörflen kan man få ut fem gånger mer biomassa per hektar och år.

Tysklandsresa

För en tid sedan besökte hållbarhetskonsult Edwin Krzesinski, AVBP (A very Beautiful Place) anläggningen i Glommersträsk och berättade om de senaste tyska rönen att utvinna biodiesel. Lundmark ville med egna ögon se pilotanläggningen.

Sagt och gjort. Lundmark begav sig till Tyskland med kommunens näringslivsutvecklare Mikael Reinholdsson och Krzesinski.

- Kortfattat såg vi hur de stoppade in restplast från bilindustrin i ena änden av maskinen och ut kom det färdig diesel som vi sedan körde därifrån med, berättar Lundmark som blev mycket imponerad av det han såg.

Fullskaleanläggning

Likaså Reinholdsson.

- Ytterst intressant! Vi vill dock se en fullskalig kommersiell anläggning innan vi drar några vidare slutsatser, säger han i en artikel på Arvidsjaurs kommuns hemsida.

En fullskalig anläggning planeras att exporteras till Kanada redan under 2007.

Edwin Krzesinski förklarar skillnaden mellan biodiesel och andra biobränslen som etanol.

- Biodieseln ger större energitäthet. Plus att man kan använda samma maskinpark som redan finns ute i samhället. Inga tillsatser krävs. Diesel är diesel oavsett om den framställs av rörflen eller plast och metallskrot. Dessutom förbrukar dieselmotorer mindre än etanolmotorer.

Pilot i Glommersträsk

Krzesinski konstaterar också att GME ligger långt fram i bioenergiutvecklingen och skulle kunna vara en perfekt pilotanläggning för framtida biodieselproduktion.

- Flera sådana mindre anläggningar runt om i landet skulle ge trygghet i energiförsörjningen, menar Lundmark.

Han håller med om att oljeframställning av rörflen låter som en saga. En vacker sådan.

Kan länet bli ett nytt Kuwait?

- Absolut. Men att styra om till nya processer tar alltid längre tid än man tror. Omställningen är dock helt nödvändigt och måste komma igång om vi ska vara oberoende av olja år 2020.

GME sysslar dock inte enbart med forskning och försök kring rörflen. Bolaget tillverkar också pellet och driver sedan 1998 driver en fjärrvärmeanläggning i Glommersträsk som levererar värme till skolan, kyrkan, ishallen, sporthallen, servicehuset i byn.

Nytt Kuwait

Ett annat spännande projekt är kartläggningen och analysen av kommersiella användningsområden för vit biolövmassa som det finns gott om i Ryssland. Arbetet bedriver GME tillsammans med Arvidsjaurs kommun, Norut Teknologi i Narvik, The Wood Industries Confederation of North West Russia och berörda förvaltningar i St Petersburg.

Att utveckla flytande biobränsle ur lövmassa ingår som en del i inventeringsprojektet där även Norrbotten ingår. Alla fakta är insamlade. Sammanställningen beräknas vara färdig kommande år. Den kommer bland annat att innehålla en jämförande studie över Norrbottens län, Troms Fylke, Nordland Fylke och Leningrad Län.

Trots att rapporten ännu inte är färdig kan en sak konstateras.

- Norrbotten och Nordkalotten har fortfarande stora outnyttjade resurser, avslöjar Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om