Fristad har blivit byggnadsminne

Annette Rylén och Michael Lindeman får inte längre bygga om eller förändra hur de vill på sin gård Fristad utanför Arvidsjaur.Gården är numera byggnadsminnesförklarad.

Annette Rylén har en lite udda byggnad på sin gård Fristad, den samiska benbodan. Benbodan, en av sammanlagt femton ekonomibyggnader på den nu byggnadsminnesförklarade gården, håller nu på att restaureras.

Annette Rylén har en lite udda byggnad på sin gård Fristad, den samiska benbodan. Benbodan, en av sammanlagt femton ekonomibyggnader på den nu byggnadsminnesförklarade gården, håller nu på att restaureras.

Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND

ARVIDSJAUR2015-08-10 18:45

På måndagen samlades ett trettiotal personer – vänner och grannar till Annette Rylén och Michael Lindeman och företrädare för kommunen – på gården Fristad vid Arvidsjaursjön för att fira byggnadsminnesförklaringen.

– Det är glädjande att Fristad har förklarats som byggnadsminne och det är Annettes och Michaels ­förtjänst, sa Agneta Rehnberg, antikvarie på länsstyrelsen.

Speglar jordbruket

Nybygget Fristad etablerades omkring sekelskiftet 1800 och dess bostadshus och ekonomibyggnader speglar inlandets jordbruk i Norrbottens län. På gården finns också samiska inslag som till exempel en benbod och en sten för en seite.

Annette Rylén berättar att de har ägt gården i drygt tjugo år och att de bott där sedan december 1995 och att de redan från början ville slå vakt om miljön.

”Sommarfuset”

– Länsstyrelsen och Norrbottens museum var involverade när vi skulle börja renovera, säger hon.

I samband med invigningen bjöds besökarna med på rundvandring på gården. Bland annat till ”sommarfuset”, sommarladugården som restauerades redan i fjol.

Bebyggelseantikvarie Bertil Thelin, Jokkmokk, berättade där om byggnaden och om hur man arbetar med restaurering av gamla byggnader.

– Grundbulten när man restaurerar är att bevara så mycket som möjligt och att inte hitta på något som inte har funnits där. Man upprepar det hantverkarna en gång gjorde.

Också detta år restaureras det på Fristad. En samisk benboda, ett härbre i vilket det förvarats ben, tas om hand av hantverkare och timmermän från Gallijar-Järvlia kulturbygdsförening.

Gården Fristad ligger naturskönt nära Arvidsjaursjön och har åker- och betesmarker som brukas och därmed hålls öppna.

”Hålla gården vid liv”

– Vi vill hålla gården vid liv, vi vill hålla på med djur och lite jordbruk. Just nu har vi inga djur här men det kommer förhoppningsvis när vi får tid till det, sa Michael Lindeman.

FAKTA Fristad

Gården Fristad på Arvidsjaursjöns norra sida. På gården finns mangårdsbyggnad och femton ekonomibyggnader som är byggda under gårdens historia från tidigt 1800-tal och framåt.

Ett timrat utedass från 1829 och en bagarstuga finns bland gårdens allra äldsta byggnader.

Byggnadsminnesskyddet gäller för evigt. Det finns nu fem byggnadsminnen inom Arvidsjaurs kommun. Förutom Fristad också torpet Granberget, Hängengården i Glommersträsk, skogsarbetarkojan Argaive i Moskosel och Lappstaden i Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!