Från snö i Arvidsjaur till värmen i Afrika

Hur firar man nyår i Rwanda?Ola Karlsson Eriksson är nyfiken och vid det här laget vet han. Den 29 december åkte nämligen Ola tillsammans fem andra elever i kulturgruppen på Sandbackaskolan i Arvidsjaur till Kigali, huvudstad i Rwanda, för att ta reda på den saken.

Den 29 december lämnade Abbas Arizada, närmast, Camilla Freedman, Andrea Ask, Vilma Landström, Kasper Ask, Ola Karlsson Eriksson och Ahmed Muse Arvidsjaur för att göra en studieresa med Sandbackaskolans kulturgrupp till Rwanda i Afrika.

Den 29 december lämnade Abbas Arizada, närmast, Camilla Freedman, Andrea Ask, Vilma Landström, Kasper Ask, Ola Karlsson Eriksson och Ahmed Muse Arvidsjaur för att göra en studieresa med Sandbackaskolans kulturgrupp till Rwanda i Afrika.

Foto: Göran Westerlund

ARVIDSJAUR2015-01-02 05:00

Fast studieresan handlar dock väldigt lite om nyårsfirandet i Rwanda utan desto mer om andra saker.

Saker som till exempel demokrati, miljö och kultur, skillnader och likheter mellan Arvidsjaur och Sverige och Rwanda, som ligger i Centralafrika.

Det handlar om att uppleva ett annat land, en annan kultur, på en helt annan plats i världen än det som det är vana vid hemma i Arvidsjaur.

– Jag har ganska höga förväntningar på att få se saker från olika perspektiv, säger Ola Karlsson Eriksson, när Nyheter i norr träffar honom och hans reskamrater några dagar innan avresan.

Träffa ungdomar

Ungdomarna från Arvidsjaur ska under en veckas tid träffa rwandiska skolungdomar. De ska möta personal från Sveriges ambassad i Rwanda, de ska träffa landets ungdomsminister och regeringstjänstemän.

Ett studiebesök i Vi-skogen finns också i planeringen liksom att utforska hur demokratin fungerar i Rwanda och hur landet har utvecklats under de tjugo år som gått sedan folkmordet på hundratusentals tutsier 1994.

Andrea Ask är nyfiken att få uppleva vardagen i Rwanda:

– Att få se deras vardag: hur de tar sig till skolan, hur det ser ut i butikerna, hur man bor, vilken mat man äter, infrastrukturen…

Abbas Arizada har liknande förväntningar på studieresan:

– Jag förväntar mej att se olika kulturer, se hur andra människor lever, vad de har för kultur och hur demokratin funkar.

Intrycken och erfarenheterna de har med sig hem, när de den 9 januari är tillbaka i Arvidsjaur, kommer de att dela med sig av i olika former.

– Bland annat ska vi visa bilder och berätta om vad vi har gjort under demokratidagen i mars, säger Ola Karlsson Eriksson.

Med på studieresan följer Camilla Freedman, barn- och ungdomskulturchef i Arvidsjaur, och Trésor Bishyika som för flera år sedan kom som flykting från Kongo till Sorsele och Arvidsjaur och som nu studerar på universitet i Stockholm.

Under hösten har de sex eleverna läst på om Rwanda.

– Det har väl hänt att man googlat en del, säger Ola Karlsson Eriksson.

Men fakta om hur man firar nyår i Kigali har han undvikit:

– Jag vill att det ska bli en surprise!

Fakta:

• Studieresan kostar cirka 140 000 kronor att genomför och har fått stöd från Olof Palmes minnesfond och från Stiftelsen Folke Bernadottes minnesfond. Eleverna har dessutom själva arbetar ihop pengar till resan.

• Rwanda är ett litet land med cirka 12,3 miljoner invånare. Rwanda gränsar till Burundi, Kongo, Tanzania och Uganda.

• Huvudstaden Kigali har cirka 1 miljon invånare.

• Landets statschef är sedan år 2000 president Paul Kagame. Regeringschef är premiärminister Anastase Murekezi.

• 1994 ägde ett omfattande folkmord rum Rwanda. Cirka en miljon människor mördades och över två miljoner flydde landet.

Länktips:

• Republiken Rwandas officiella hemsida n(på engelska): http://www.gov.rw/

• Forum för levande historia om folkmordet i Rwanda: http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/folkmordet-i-rwanda

• CIA:s fakta om Rwanda (på engelska): https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rw.html

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!