Framtidsveckan inleddes med slowfood

I ett samhälle där vi numera jagar dyrbara minuter och effektiviserar, kan just matlagningen bli den tillflykt eller oas som människor behöver. Där saker både kräver och tillåts ta tid.

Maria Karlsson och Margaretha Nevander i samtal om maten de just tagit för sig och sitter och smakar av.

Maria Karlsson och Margaretha Nevander i samtal om maten de just tagit för sig och sitter och smakar av.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARVIDSJAUR2014-05-18 21:28

Risotto, pulled pork, hembakat bröd, soppa på egenplockad svamp. Alla exempel på icke snabbmat som kräver både en del av din tid och din kärlek för att bli bra. Det var precis så Naturvårdsföreningen i Arvidsjaur valde att inleda Framtidsveckan - med ett storkok.

- Vi har lagat mat sedan nio i morse, säger Naturvårdsföreningens Maria Isaksson vid tretidn på eftermiddagen.

Och hur hänger det ihop med Framtidsveckan? Jo, Isaksson förklarar att för att nå fram till ett hållbart samhälle där vi värnar om människor, djur och natur, måste ibland saker få ta sin tid.

- Det finns en tillfredställelse i att servera en hemlagad soppa istället för att köpa den på burk i matvarubutikerna. Dels vet du precis vilka ingredienser som finns i den, men det handlar också om att du kanske tillvaratagit svampen i skogen, nässlorna vid sjökanten eller grädden som grannbonden gjort. Det verkar dessutom som det är lite trendigt att låta maten ta tid nu. Pulled pork har väl ingen kunnat gå miste om, och det tar sin tid.

Det håller Margaretha Nevander och Maria Karlsson med om, som kom till Fridhemsskolans hemkunskapssal för att vara med på provsmakningen.

- Förr var det ju inte fråga om att köpa halvfabrikat, säger Nevander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om