Framtidstro trots nollintag

Bristande elevantal gör att man i år inte kommer starta upp snöfordonsprogrammet på Sandbackaskolan. Trots detta finns en framtidstro från branschens sida – så pass mycket att utbildningen fått en helt ny skoter i gåva.

Snöfordonsprogrammet har fått en helt ny skoter. – Det visar på branschens framtidstro, säger läraren Olov Granberg som här får ta emot skotern av Mattias Jonsson, försäljare.

Snöfordonsprogrammet har fått en helt ny skoter. – Det visar på branschens framtidstro, säger läraren Olov Granberg som här får ta emot skotern av Mattias Jonsson, försäljare.

Foto: LIZA NILSSON

ARVIDSJAUR2014-08-19 05:05

I våras examinerades de allra första eleverna från snöfordonsprogrammet i Arvidsjaur.

På programmet utbildas elever inom skotrar, fyrhjulingar, pistmaskiner och andra småmotorer.

I år har dock elevantalet svikit så mycket att man inte kunnat motivera att starta upp utbildningen. Endast två av de elever som sökte hade behörighet och man tvingades därför göra ett nollintag.

– Ett nollintag betyder absolut inte att man lägger ner utbildningen. Det är bara det att vi har för få behöriga elever för att starta upp en kull det här året, säger Olov Granberg, lärare vid snöfordonsprogrammet.

Vad det beror på vet man inte säkert, men en möjlig orsak är att utbildningen, som har riksintag, inte synts tillräckligt mycket.

– Jag tror tyvärr att det handlar om att vi har brustit i marknadsföringen, säger han.

Men trots att man det här året inte kommer starta upp någon kull, så finns det en framtidstro och en efterfrågan från branschens håll. Så pass mycket att man väljer att skänka en helt ny skoter till eleverna.

–  Vi fick ett samtal från Yamaha Scandinavia som hade hört talas om utbildningen och undrade om vi ville ha en skoter, berättar Olov Granberg.

Lars Zackrisson jobbar på Yamaha Scandinavia och är en av initiativtagarna till gåvan. Han menar att utbildningen är viktig och att det finns ett behov av småmotormekaniker på marknaden.

– Vi ser det som vi hjälper skolan med en maskin och de hjälper oss att utbilda framtida mekaniker, säger han.

Olov Granberg menar att tekniken i dagens skotrar ändras från år till år och att det är otroligt värdefullt att jobba med helt nya maskiner.

– Det är viktigt att eleverna får skruva i den senaste tekniken. Motorerna uppdateras hela tiden och utbildningen måste hänga med, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om