Kommunen har gjort upphandlingar och träffat avtal med leverantörer av allt från småbatterier och glödlampor till möbler, kontorsutrustning, med mera. Också när det gäller tjänster kan avtal finnas.
Syftet med avtalen är att pressa priserna, att hushålla med skattebetalarnas pengar.
Ska åtgärdas
Men det är inte alltid som ramavtalen används. När kommunens upphandlare kollade hur avtalstrogna förvaltningarna är när de gör sina inköp hittades avvikelser. Inköp för hundratusentals kronor har i år gjorts i strid mot kommunens inköpspolicy som säger att köp i första hand ska ske där ramavtal finns.
Granskningen har visat att kommunen i vissa fall inte haft avtal på varor och tjänster som den behöver ha avtal på och detta ska nu åtgärdas.
I andra fall har varor köpts in där det enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, egentligt borde ha skett en direktupphandling och i ytterligare fall handlar det om att inköp skett hos icke avtalsleverantörer, trots att varorna funnits hos leverantörer som kommunen har avtal med.
De avtalslösa inköpen kan bli onödigt dyra. Ett exempel är en besöksstol som köpts in till ett pris som var tre gånger så högt som för en likvärdig stol hos en leverantör som kommunen har avtal med.
– Det är ingen tvekan om att en av kommunstyrelsens viktigaste uppgifter är att följa upp hur man följer fattade beslut. Det är oerhört allvarligt att vi ens måste ta upp det här, och det är också fråga om kommunens rykte, sa Bjarne Hald (C) när kommunstyrelsen vid tisdagens sammanträde behandlade ärendet.
Avtalslöst
Kommunalrådet Lotta Åman (S) höll med:
– Vi ser i papperen här att man handlat mycket avtalslöst men som man hade fått köpa billigare om man hade gjort direktupphandlingar.
Kommunstyrelsen kommer med anledning av bristerna i avtalstroheten att fortsättningsvis ha redovisning av hur LOU och inköpspolicyn följs som en stående punkt vid sina sammanträden.
– Vår kommun ska vara en mönsterkommun i att följa avtal och regler, sa kommunalrådet Lotta Åman.