Förundersökningen mot vårdcentralen nedlagd

Åklagaren Mikael Lundqvist har beslutat att lägga ned förundersökningen om misstänkt bedrägeri vid vårdcentralen i Arvidsjaur.
– Jag har att bedöma om det har begåtts något brott som det ska dömas till böter eller fängelse för och det har jag bedömt att det inte finns, säger han.

Inget brottsligt med hanteringen av körkortsintygen vid vårdcentralen i Arvidsjaur. Landstinget polisanmälde för två månader sedan, nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen. (Arkivbild)

Inget brottsligt med hanteringen av körkortsintygen vid vårdcentralen i Arvidsjaur. Landstinget polisanmälde för två månader sedan, nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen. (Arkivbild)

Foto: GÖRAN WESTERLUND

ARVIDSJAUR2013-05-28 21:57

Det var i mars månad i år som landstinget gjorde polisanmälan mot vårdcentralen för misstänkt bedrägeri med anledning av att körkortsintyg under flera års tid hade utfärdats på kvällstid och att betalningen för dessa intyg lagts i en personalkassa.

Intygshanteringen hade dock gjorts av läkarna på deras fritid, som en service till Arvidsjaursborna sedan landstingsledningen gett direktiv om att vårdcentralen inte skulle ägna sig åt att utfärda dessa intyg. Verksamheten var dessutom känd och godkänd av fyra verksamhetschefer.

Förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Mikael Lundqvist, har nu gått igenom dels den interna utredning som föranledde landstinget att polisanmäla händelsen, dels de uppgifter som kommit fram under polisutredningen.

Utifrån det som där framkommit har han beslutat att lägga ned förundersökningen.

"Det kan inte visas att anmält förfarande har inneburit ekonomisk skada för landstinget och att det under alla förhållanden saknas skäl att anta att aktuell personal haft uppsåt att skada arbetsgivaren ekonomiskt", lyder motiveringen till hans beslut.

Eva-Lena Holmqvist är chef för landstingets primärvårdsdivision. Hon säger att polisanmälan gjordes för att få företeelsen, det vill säga hanteringen av körkortsintygen, juridiskt prövad.

– Nu har vi fått det och vi finner oss naturligtvis i expertisens utlåtande. Vi anser fortfarande att landstinget och primnärvården har lidit ekonomisk skada men vi har full respekt nu för expertisens utlåtande. Det känns tryggt att vi har fått den juridiska expertisens bedömning.

Hon kan i nuläget inte svara på om landstinget har för avsikt att vidta några arbetsrättsliga åtgärder.

– Då blir det i så fall en intern fråga, men det har jag ingen synpunkt eller tanke kring just nu, men det får vi fundera på om det finns något sådant. Men jag har i dag inga tankar eller belägg för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!