- Han klättrade upp för att hämta den och dråsade ner. Arbetet var egentligen klart, sa företagaren.
Bröt handlederna
Vid fallet bröt arbetstagaren båda handlederna vilket ledde till en fyra månader lång sjukskrivning.Åtalet gällde att företagaren inte hade anmält det inträffade till Arbetsmiljöverket.
- Jag talade med Byggnadsarbetareförbundet, vårdcentralen och försäkringskassans handläggare, ingen ansåg att jag behövde anmäla det inträffade till fler myndigheter. Det var inget dödsfall och ingen ansåg att det handlade om en allvarlig personskada. Dessutom trodde jag att Arbetsmiljöverket skulle höra av sig med en förfrågan om vad som hade hänt, men det gjorde de aldrig, sa företagaren.
Han hänvisade till den kammaråklagare i Gällivare som tidigare konstaterat att händelsen inte bör föranleda åtal. Arbetsmiljöverket höll dock inte med och begärde överprövning av ärendet hos Utvecklingscentrum i Stockholm.
- Arbetsskador ska anmälas skyndsamt och enligt lagen är det ett arbetsmiljöbrott att inte ha gjort det, sa åklagare Lindha Nilsson när målet togs upp vid tingsrätten i Arvidsjaur.
Sätta sig in i lagen
Hon underströk också företagarens skyldighet att sätta sig in i lagen.- Efter en till två veckor borde den åtalade ha förstått att det handlade om en svårare skada. Även om brottet är ouppsåtligt bör ett måttligt bötesstraff utgå, sa åklagaren.
Den åtalade företagaren yrkade på att rätten skulle följa kammaråklagarens rekommendation och inte utdöma någon påföljd.
- Så dum tror ni väl inte att jag är att jag inte visste att Arbetsmiljöverket skulle få kännedom om olyckan. Allt handlar om några veckor. Det är snudd på löjligt att det skulle ligga i samhällets intresse att bötfälla mig för det, sa han.
Dom i målet meddelas den
1 november.