Föreläsningarna arrangerades av Rättvisecentrum Norrbotten, studieförbundet Sensus och Norrbottensteatern under namnet Norrbotten – för vem? Under förmiddagen fick gymnasieskolans elever lyssna på föreläsarna, efter lunch var det dags för offentliga föreläsningar.
Publiken fick då höra Sara Duarte från stiftelsen Expo tala om rasism och antirasism, positiv antirasism. Om att nå målet samexistens på lika villkor och hur vägen dit kan se ut.
– Lokalsamhället, det är där vi kan börja. Kanske i bostadsrättsområdet eller i stadsdelen. Vi måste bli bättre på att lyckas se förbi yttre hinder och i stället ses och mötas utifrån de många identiteter man kan ha. Att stärka gemenskapen i lokalsamhället är det bästa motmedlet mot intolerans, sa hon.
Islamofobi
Mattias Gardell, professor i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet och författare till bland annat boken Islamofobi, talade om just islamofobi:
– Islamofobi är inte en fobi utan kan bättre förklaras som antimuslimsk rasism.
Han gjorde en historisk tillbakablick och konstaterade att såväl katoliker, judar, romer med flera tidigare har behandlats som ”det stora hotet mot det goda landet”.
– När kalla kriget var över blev det islam som fyllde vacuumet när kommunismen försvann som vår meningsbärande motidé.
Identitet
Men redan på medeltiden fanns rädslan för islam och muslimer. Mattias Gardell visade bland annat en bild av en dåtida världskarta där Europa försvarades av ett lejon mot de hotande vilddjuren.
Han pekade dock på att de islamofobiska attityderna nu ser ut att minska:
– Särskilt i storstäderna, särskilt bland ungdomar och särkilt bland unga tjejer.
Föreläste gjorde också Edna Eriksson. Hennes föreläsning handlade om identitet under hennes devis ”What you see is not what you get”.
Inom ramen för föreläsningen Norrbotten – för vem? gav Anja Storelv Band på tisdagskvällen en konsert i Medborgarhuset.
Den 5 november är det dags för fler föreläsningar i Arvidsjaur genom Norrbotten – för vem? Då avslutas dagen med teaterföreställningen Infestus.