Arvidsjaurs vårdcentral som från och med nu ansvarar för den av landstingets ambulanser i
Arvidsjaur som inte framförs av taxiförare.
- Att vi kunnat anställa en undersköterska som också är förare innebär att en redan bra ambulansverksamhet i
Arvidsjaur nu blir ännu bättre, säger verksamhetschefen Carola Degerman som klargör att den förbättrade ambulansverksamheten är en direkt följd av det budgettillskott på 1,5 miljoner kronor som Arvidsjaur vårdcentral fått sig tilldelat.
- Konkret innebär tillkomsten av den nya tjänsten att när ett prio-ett-larm går vid exempelvis en bilolycka så kan Anders och en sjuksköterska under dagtid rycka ut blixtsnabbt. I tid tjänar vi cirka fem minuter jämfört med tidigare, klargör Carola Degerman som också i sammanhanget ser det som en värdefull fördel att den nytillträdde undersköterskan/ambulansföraren besitter en stor lokalkännedom.
Tilläggas ska att vid mindre brådskande transporter som bara kräver en utryckande ambulans så är det även framöver den ambulans som taxi handhar som i första hand larmas.
- Så här i början är vi inne i ett introduktionsskede där arbetssätt och rutiner ska sättas ihop, säger den tidigare taxiföraren "Ante" Fahlgren som under sina år vid taxi även då svarade för en hel del ambulanskörningar.
Carola Degerman säger avslutningsvis att de två ambulanser vi här talat om är likvärdigt utrustade med hög teknisk standard i båda.
Hon berättar också att den ambulans som nu finns stationerad på vårdcentralen vid behov under kvällstid och helger också som tidigare vid behov kommer att användas av frivilligt inkallade förare.
Under fjolåret rullade de två ambulanserna i Arvidsjaur cirka 10 000 mil under sina sammanlagt 650 uppdrag.