Det började i Abborrträsk 2012 och när intresset växte flyttade Fly Car sina igloos till Arjeplog på grund av närheten till hotell. Efter fem år vid Kraja bestämde man sig för att testa något nytt – men iglootelet på Pite havsbad blev inte som man tänkte sig.
– Det var en dålig vinter det året, så det var otur för oss. Det är för osäkert och vi bestämde oss för att återvända till inlandet. Även om hotellkapaciteten på Havsbadet är enorm så är det dessutom en och en halv timme till flygplatsen. Så det hade även blivit för mycket fram och tillbaka med buss, säger Andrea Fritsche.
Man diskuterade framtiden med samarbetspartnern Kristofer Lundström, vd för Pite havsbad group som även äger Hotell Laponia i Arvidsjaur, och kom fram till att anlägga igloon i Arvidsjaur.
– Här ryms vi och gästerna har även nära till både samhället och naturen, så jag tror att det här är det perfekta stället för igloon de kommande åren. Jag hoppas att vi kan etablera oss här, säger Andrea Fritsche.
Igloo-bygget börjar ofta i slutet av november och är färdigt i början av januari. Så fort det blir sex minusgrader eller kallare drar man i gång bygget.
– Vi sätter inte isblock på varandra, det funkar inte. I våra stora igloos har vi en takhöjd på sju–åtta meter. Vi blåser upp stora ballonger, ett stort plastlager som ser ut som en svamp, sedan täcker vi dem med väldigt blöt snö från en snökanon. När alla balkonger är helt täckta och snön har frusit finns det en ventil som man öppnar och tar bort luften från ballongerna.
Väggarna är två–tre meter tjocka och det dubbla där en igloo möter en annan. Taken är en meter tjocka.
– Vi måste kontinuerligt lägga på snö under vintern eftersom den sjunker ihop lite under varmare dagar. Då måste man även omforma insidan. Folk frågar ofta om den kan kollapsa, om de kan dö, men det är säkert. Desto senare på säsongen desto mer kompakt är igloon. Det ser ut som snö men det är ren is. Den är så hårt att den inte går att riva, den måste smälta. Den kan inte kollapsa.
Innan pandemin hade man 400–500 gästnätter.
– I år har vi kanske 200–300, men vi är på väg tillbaka. Det är inga problem att boka med kort varsel. Framför allt under veckan, men även på helgen.
Enligt Andrea Fritsche ser många dem som en tysk produkt eftersom alla som jobbar på iglootelet är tyskar. Men man vill bli betraktad som en produkt för alla.
– Många tror att vi bara riktar oss till turister, men så är det inte. Vi vill komma närmare ortsborna och välkomnar alla. I Arjeplog hade vi turer för förskolan, det var så sött. Jag vet att man är van snön här uppe, men kanske inte en igloo.
Gäster från exempelvis Tyskland landar ofta på fredagen och bor tre nätter på Laponia. Utöver det har man en natt i igloon, men ångrar man sig kan man sova på Laponia.
– Vi säljer även enbart en natt i igloon. Vill någon i Arvidsjaur sova över så är det inga problem, man måste inte komma från någon annanstans, säger Andrea Fritsche.
Hon hyllar även samarbetet med andra eventbolag.
– Det är väldigt viktigt. Jag föredrar att samarbeta med lokala eventbolag i stället för att göra det själv. Oavsett om det är fiske, snöskoter, hundspann eller något annat. De är de professionella, så vi köper in alla aktiviteter. Vi vill bli accepterade här och samtidigt erbjuda något tillbaka. Vi är glada att vi kan samarbeta med dem.