Flygplatserna har fått nog av strulet – vädjar till infrastrukturministern

Ett brev har nyligen skickats iväg till infrastrukturminister Anna Johansson. Brevet kritiserar bristen av uppföljning kring Trafikverkets upphandlade flyglinjer i norr med flygbolaget Nextjet.

Väskor. När bagaget inte kommer fram anser flygplatsen att flygbolaget Nextjet ska se till att resenärerna får sina bagage, men flygbolaget i sin tur anser att de köper tjänst med bagagehantering från flygplatsen. "Och visst är det så, men allt har ju sin gräns", säger flygplatschef Ralf Lundberg.

Väskor. När bagaget inte kommer fram anser flygplatsen att flygbolaget Nextjet ska se till att resenärerna får sina bagage, men flygbolaget i sin tur anser att de köper tjänst med bagagehantering från flygplatsen. "Och visst är det så, men allt har ju sin gräns", säger flygplatschef Ralf Lundberg.

Foto: Malin Johansson

ARVIDSJAUR2017-02-05 11:10

Brevet har signerats av politiker, företagare och flygplatschefer från flera orter. Däribland Ralf Lundberg, chef på Arvidsjaurs flygplats.

– Uppföljningen fungerar mycket dåligt. Det här måste lösas nu, säger flygplatschefen.

Bagage som inte tas med, kapacitetsbrist och förseningar ses som de största bristerna just nu, men det finns även andra frågetecken kring huruvida flygbolaget verkligen uppfyller trafikplikten, menar Lundberg.

– Biljettpriserna till exempel. Uppfyller man kriterierna där? För oss känns det väl inte riktigt så. Nextjet flyger kommersiellt på vår sträcka och det gör att man slipper upphandlingen, men vi menar att Trafikverket inte följer upp alls hur det går. Det är inte bara ett problem för oss, andra kommunala flygplatser har samma problematik.

I Arvidsjaur är högsäsongen i sitt esse. Strulet skulle de gärna vara utan och menar att det ger flygplatsen dåligt rykte. Under januari har det vid tolv separata tillfällen hänt att bagage lämnats kvar på avgångsdestinationen, antingen på Arlanda eller Arvidsjaur. Sammanlagt rör det sig om över 100 resenärer som anlänt till sitt resmål och då fått vetskap att bagaget lämnats kvar för att flyget ej skulle bli för tungt.

– Det är tidskrävande och det är jobbigt för personalen, dels på grund av högre arbetsbelastning men sedan är det inte särskilt trevligt at behöva förklara för resenärer gång efter annan varför bagaget inte kommit fram. Även om de flesta förstår att vi på flygplatsen inte rår för problematiken så ger det ju bad will för oss. Jag tror säkert att det som skett får folk att fundera på om de verkligen ska flyga från Arvidsjaur, säger Anne Åberg, Arvidsjaurs flygplats.

Anledningen till det utförliga brev som undertecknats av bland andra flygplatscheferna i Hemavan-Tärnaby, Gällivare, Lycksele, Vilhelmina och Arvidsjaur är att de själva inte kan påverka.

– Vi har inget kontrakt eller avtal med flygbolaget, så vi kan inte göra det. Det är Trafikverket som har upphandlat som har det ansvaret, och ska se till att de uppfyller trafikplikten. Det är det vi vill påpeka. Som upphandlande enhet och statligt verk så ska Trafikverket självklart se till att man får vad man betalar för. Trafikverket måste ta sitt ansvar och följa upp, visa att det här inte accepteras.

Trafikplikten

Trafikverket har ett uppdrag att verka för en grundläggande tillgänglighet gällande interregional kollektivtrafik. Ett sätt att lösa tillgänglighetsproblem är att avtala om trafik som inte kan upprätthållas kommersiellt.

För Arvidsjaurs del så har Nextjet valt att flyga kommersiellt på sträckan, men måste fortsatt följa trafikplikten.

Trafikplikten reglerar sådant som biljettpriser, antal avgångar, stolar, kapacitet och regularitet.

Av 117 flygningar i januari så var 80 stycken ej i tid. Vid tolv tillfällen i januari så lämnades bagage utan resenärers vetskap kvar på avgångsdestinationen. Totalt rör det sig om över 100 bagage.

Källa: Arvidsjaurs flygplats

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!