Final i vattenkampen

Sveriges godaste kranvatten ska koras och Arvidsjaur är en av kommunerna som tagit sig till finalen. – Klart vi vinner! Vi sopar banan med de andra sjutton finalisterna, säger Linda Sundh på kommunens gatu- och vattenavdelning.

Är det Sveriges godaste kranvatten som Linda Sundh häller upp i sitt och Ronny Enokssons glas? Svaret ges under onsdagen när finalen i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten avgörs i riksdagshuset i Stockholm.

Är det Sveriges godaste kranvatten som Linda Sundh häller upp i sitt och Ronny Enokssons glas? Svaret ges under onsdagen när finalen i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten avgörs i riksdagshuset i Stockholm.

Foto:

ARVIDSJAUR2015-10-20 17:47

Finalen avgörs på onsdagen 21 oktober i riksdagshuset i Stockholm.

På plats från Arvidsjaur finns där Linda Sundh och Ronny Enoksson. Två flaskor med cirka två liter kranvatten från Arvidsjaur har följt med i bagaget.

Kranvatten som juryn, bestående av erfarna sommelierer och vinkännare, ska smaka och bedöma.

– Det är bara att hoppas att det faller dem i smaken, att de tycker om ett naturligt och gott vatten, säger Ronny.

Han berättar att kranvattnet i Arvidsjaur är ett grundvatten som hämtas från fyra borrade brunnar, 7 till 28 meter djupa, vid vattenverket.

– Det enda vi gör är att vi tillsätter kalk för att justera pH-värdet så att det ligger på mellan 8 och 8,5. Det tillsätts alltså inget klor eller andra kemikalier, säger han.

Det finns dock utrustning i vattenverket för klorering, som en gardering om utifall att.

– Och efter det som hände i Skellefteå och Östersund har vi installerat ett UV-filter, det filtret tar allt.

Arvidsjaur kvalificerade sig till finalen i kranvattentävlingen genom att tillsammans med Vännäs för en månad sedan vinna kvaltävlingen som hölls i Luleå för norra Sverige. ”Vattnet är rent, friskt och gastronomiskt med karaktär och personlighet, en vinnare i regionfinalen”, löd juryns omdöme den gången.

Under onsdagen får vi veta om finaljuryn gillar Arvidsjaursvattnet lika mycket som juryn i Luleå gjorde.

Fakta Kranvattentävlingen:

• Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Regerande mästare är Falun, som vann tävlingen 2010.

• Kommunerna som tävlar i årets final är, förutom Arvidsjaur, också Borås stad, Bromölla, Eksjö, Gullspång, Hylte, Härjedalen, Kalmar, Karlstad, Katrineholm, Kristianstad, Marks kommun, Motala, Timrå, Vimmerby, Vännäs, Västerås och Älvkarleby.

Fakta Arvidsjaurs vattenverk:

• Betjänar cirka 4 600–4 700 personer.

• Ledningsnätet är cirka 10 mil långt.

• Kranvattenförbrukningen per dygn och person är cirka 260–270 liter.

• Lågvattenreservoaren vid vattenverket rymmer 1 000 kubikmeter, högreservoaren på Lillberget rymmer 700 kubikmeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om