Det är branschorganisationen Fastighetsägarna MittNord som skickat in hyresyrkandet på 9,9 procent som flera privata fastighetsägare är anslutna till. Orsaken bakom den höga begärda höjningen är det ekonomiska läget med stigande räntor och en inflation som skenat, vilket inneburit höga kostnadsökningar för fastighetsägarna, enligt Anna Forsman, näringspolitisk ansvarig för Fastighetsägarna i Luleå.
– Jag vet inte om vi någonsin har yrkat på tio procent förut, och det visar ju vilket extremt läge vi befinner oss i. Sedan är det krasst så att kostnadsökningarna är mycket mer än tio procent. Men i den här situationen måste alla ta sitt ansvar och för att våra medlemmar ska få någon som helst kompensation har man kommit fram till tio procent, säger hon.
Anna Forsman säger att hon har förståelse för att hyresgästerna redan har det tufft med ökade kostnader som gjort att hushållen fått mindre marginaler. Samtidigt menar hon att de som bor i hyresbostäder inte ska få någon fördel jämfört med de som bor i andra boendeformer.
– Hyresrätten är en fantastisk boendeform som det bor många olika människor i, och vi ser inte att de ska få någon fördel. Det finns ju jättemånga som bor i bostadsrätt som är ensamstående eller pensionärer som kommer få tio procent i höjning, säger hon och fortsätter:
– Och det finns de som bor i villor som är nyblivna småbarnsföräldrar som får fruktansvärda kostnadsökningar. Det är klart att vi har förståelse att det är tufft för hyresgästerna, men de som hamnar i svåra situationer oavsett boendeform måste få hjälp från annat håll.
Hyresyrkandet för Arvidsjaur är det första som kommit in till Hyresgästföreningen som rör Pite älvdal. Orsaken är att den nya hyran ska vara förhandlad först i april eller i maj jämfört med januari som det är på många andra orter. Ett hyresyrkande på tio procent följer också trenden av begärda hyreshöjningar i övriga Norrland. Högst hyreshöjning i länet vill de privata fastighetsbolagen i Boden ha som begärt ett påslag på 10,79 procent.
– Den här höjningen behövs för att man ska kunna göra det löpande underhållet och för att få kompensation för en del av de ökande kostnaderna. Därför ser det ut så här i stora delar av landet. Men det finns också vissa skillnader mellan kommunerna, säger Anna Forsman.