Efter att ha investerat runt 450 000 kronor stod banan färdigbyggt och premiärklar till säsongen 1999.
Under de år banan varit i drift är det många som stannat till för att uppleva den fartkänsla som gokart, och på senare år även crosskartkörning innebär.
Gott om norrmän
- En hel del inlansbor har förtstås upptäckt tjusningen med gokart men min stora kundkrets är ändå semestrande förbipasserande barnfamiljer - ofta då norrmän, säger Sven-Erik Isaksson som även har öppnat kafeverksamhet i anslutning till banan.Isaksson klargör att gokartanläggningen, beroende på vädret, under de senaste säsongerna haft ett dagligt besökssnitt på cirka 10-70 åkande per dag.
- Jag får också en del bokningar av banan i anslutning till de ordinarie öppettiderna, säger Isaksson som i dag har en bilpark på ett 25-tal gokart- och crosskartbilar.
- Emellanåt händer det också att jag flyttar ut banan härifrån till något närliggande jippo vilket är kul och omväxlande, berättar han.
Han poängterar vidare att han tycker gokartkörning är att betrakta som ett billigt nöje för både unga och gamla som vill vara med en hög fartupplevelse - men ändå i relatlivt låg fart. Bilarna har nämligen en maxfart på runt 50 kilometer/timme.
Olycksfritt fartnöjde
Trots en och annan omkullkörning upplever Sven-Erik Isaksson gokartkörningen som ett tämligen olycksfritt fartnöje för både ung och gammal.- De incidenter vi haft under mina år här är mycket lätträknade, säger han och tillägger att den korta period han håller banan öppen varje sommar inte gör honom till någon rik man.
- Det hela går väl runt men inte mycket mer, säger han och avslöjar att han också har utvecklingsplaner:
- Min förhoppning är att jag så småningom ska kunna utveckla verksamheten, kanske med någon form av fyrhjulsverksamhet eller liknande.