Han föreslår kommunen att samla alla kök i en gemensam organisation i vilken alla köksanställda samlas.
Vidare anser han att en kostekonom bör rekryteras för att leda och organisera verksamheten så att den kommunala kosthållningen uppfyller livsmedelslagens och arbetsmiljölagens krav samt kommunens ambitioner vad gäller kosten.
Fem tillagningskök
Utredaren vill behålla fem tillagningskök i kommunen, köken på Sandbackaskolan, Ringelsta äldreboende, Parkskolan i Glommersträsk, Klockarbackeskolan i Moskosel och Ringelskolan i Arvidsjaur. Vid Ringelskolans kök finns kapacitet att tillaga maten även till barnomsorgen i tätorten, varför förskoleköken kan göras om till mottagningskök. Personalbehovet vid förskoleköken minskas då till bara en halvtid för servering, frukost och mellanmål. En kokerska från en förskola omplaceras till Ringelskolans kök. Personalbehovet kan minskas med 1,5 årsarbetare.Utredaren har också funnit att köken i både Moskosel och Glommersträsk har för hög bemanning, en halvtidstjänst bör kunna avvecklas vid respektive kök.
Frukost på gymnasiet
Även vid Ringelstaköket finns enligt utredningen möjligheter att minska personalstyrka med upp till två årsarbetare.I Sandbackaskolans kök föreslås inga personalförändringar. Däremot har utredaren funnit att det behövs ett omfattande förändringsarbete för att gymnasieeleverna ska nyttja sin rätt till skolmåltider. Där finns också utrymme, såväl ekonomiskt som personellt, att servera också frukost till eleverna, vilket kan vara en konkurrensfördel gentemot andra gymnasieskolor.
Köksutredningens förslag om en gemensam organisation ska under april beredas av kommunstyrelsens personal- och organisationsutskott.