Det är inte bara Sveriges högsta berg, det är också berget som tog fem människors liv i en av vår tids mest osannolika flygkrasch. Inte ens hundra meter nedanför kammen mellan nord- och sydtoppen, mot Rabots glaciär, dammade ett norskt Herculesplan på drygt 40 ton rätt in i bergväggen. Inte mycket blev sig likt för Carl-Johan Olofsson, som utsågs som insatsledare för bärgningen.
Mer än fyra år har passerat sedan Kebnekaisekraschen, och många arbetsdagar i den svåra terrängen.
LÄS OCKSÅ: Kaptenens egna bilder från kraschen
– Vi har lagt ner totalt närmare 120 dagar på bärgningen där uppe. Styrkan har varierat efter hand, men vi har varit upp dit varje år sedan 2012 och finkammat hela området. Totalt har vi bärgat cirka 38 ton på Kebnekaise, resten räknar vi med att det antingen har smält ned i glaciären eller ligger djupt ner i glaciärsprickor.
I går satte man också punkt för Ritsem och bärgningen efter postflygsolyckan.
LÄS OCKSÅ: Bergsplutonen till haveriplatsen
– Vi var dit igår med soldater som gör sin grundutbildning och samlade ihop totalt 1,5 ton. Det var mest små bitar, bara någon centimeter i diameter. Vi har gjort det vi har utlovat med städningen där uppe nu, tycker försäkringsbolaget att det behövs ännu mer får man anlita någon saneringsfirma.
– Det har varit ett meningsfullt arbete, men det är skönt att få ett avslut.