Far och son Lundin drev busstrafik i mer än 60 år

De flesta lite äldre både inlandsbor och Pitebor – samt även många i dagens generation – torde med stor säkerhet kommit i kontakt eller åtminstone hört talas om Oskar Lundins busstrafik AB i Arvidsjaur. En bussrörelse som Oskar Lundin startade 1929 och som sedan far och son skulle driva i hela 64 år innan sonen Gilbert våren 1994 av hälsoskäl tvingades avyttra rörelsen.

Gilbert Lundin ombesörjde mängder av charterresor, bland annat ett hundratal till Ryssland. Här Gilbert tillsammans med en annan välkänd profil, trubaduren Evert Ljusberg, i samband med en charterkörning till Luleå 1989.

Gilbert Lundin ombesörjde mängder av charterresor, bland annat ett hundratal till Ryssland. Här Gilbert tillsammans med en annan välkänd profil, trubaduren Evert Ljusberg, i samband med en charterkörning till Luleå 1989.

Foto:

ARVIDSJAUR2013-11-08 06:01

Lundins Bussbolags grundare Oskar Lundin var född och uppväxt i Högheden utanför Älvsbyn. Han kom till Arvidsjaur 1929, vid 23 års ålder. Han fick trafiktillstånd att köra taxi och även ett år senare linjetillstånd för en busslinje mellan Arvidsjaur-Långträsk. Tre år senare utökades sedan sträckan till att bli daglig trafik mellan Arvidsjaur och Piteå. De första två åren var det så kallad turbil som gällde.

Respekterad

Oskar Lundin kom förutom jobbet som bussentreprenör och chaufför också att bli en aktiv och respekterad person inom en rad områden. Han var bland annat pionjär inom motororganisationen i inlandet och tog 1932 initiativet till bildandet av Arvidsjaurs trafikbilägarförening. Mellan åren 1932–1945 var Lundin dess ordförande och han var under åren 1938-1968 också företrädare och ordförande för stiftelsen IC i Arvidsjaur (nuvarande OK/Q8).

Köpa alkohol

Lite kuriosa ger också vid handen att via Oskar Lundins hem på Nygatan i Arvidsjaur kunde inlandsborna mellan åren 1932–1953 beställa och köpa alkohol. Oskar tog nämligen upp beställningar och den köpandes motbok togs sedan med till spritbolaget i Piteå där alkoholen expedierades och nästa dag skickades tillbaka med Lundin-bussarna.

1953 flyttades dock beställningarna från Lundins hem till Arvidsjaurs busstation, men faktum är att på detta sätt via Lundins dagliga busstrafik till Piteå skedde kommunmedborgarnas inköp av alkoholdrycker ända fram till 1970 då ett systembolag öppnades i posthuset mitt emot Konsum.

Oskar Lundin var verksam som busschaufför fram till 1963. Han avled 1969 vid 63 års ålder.

Populära charterturer

För dagens generation är förstås Oskars Lundins son Gilbert den mest ihågkomne av de två. Från starten 1953 fram till Lundin-epoken gick i graven 1994 var busskörandet i 41 år en nära nog daglig sysselsättning för Gilbert Lundin – som också han liksom sin far kom att bli en välkänd profil bland Arvidsjaursborna.

Det sägs att Gilbert i tidig ålder fick en bil av sin far, en Chevrolet som byggdes om till Epa-traktor, och som i många år blev hans ”leksak”.

Efter avklarad realskola på hemorten och militärtjänsten i Boden tog Gilbert Lundin 1953 sitt busskort. Sedan var det busskörning som gällde för denne talförde man som vardag som helg nära nog dagligen skjutsade sina kunder. Förutom då turerna till Piteå även i ofta förekommande charterform både inom och utom landet.

Många av dagens lite äldre inlandsbor har säkert personliga minnen från någon av de hundratalet uppskattade charterresor som Gilbert Lundin gjorde till Leningrad eller Moskva åren 1969–1987. Resor som Lundin ofta klargjorde att han gillade och betraktade som en extra ”krydda” i sitt yrkesliv.

Mängder av idrottsresor

För Arvidsjaurs idrottsfolk var Lundins busstrafik i flera decennier närmast ett begrepp eftersom Gilbert genom åren ombesörjde mängder av idrottsresor. Undertecknad med förlutet inom IFK-fotbollen kan verkligen intyga att hans goda berättarkonst oftast såg till att göra dessa idrottsresor minnesvärda.

Gilbert Lundin var också en av pionjärerna som 1967 startade Arvidsjaurs Rotaryklubb. Han var även i flera decennier medlem och kassör för ”Renbadarna” i Arvidsjaur. Det exlusiva kamratgäng som varje fredagsmorgon träffades i samhällets badhus för att simma, bada bastu och diskutera världsproblem.

Lite mer kuriosa om Lundins bussbolag är att alla deras bussar genom åren alltid var i färgerna gröna och gula. En annan kuriositet är att Lundins bussar mot gällande bestämmelser som första bussbolag i landet år 1972 fick tillstånd att köra 90 km i timmen.

I samband med att Lundins bussepok gick i graven för snart 20 år sedan intervjuade jag Gilbert Lundin som då erkände att han kände stort vemod över att behöva sluta.

– Det är mycket jag kommer att minnas med saknad. Att köra buss har varit både mitt yrke och min hobby, sammanfattade bland annat Gilbert när han våren 1994 av hälsoskäl avyttrade den välkända bussrörelse som först pappan och sedan hans själv då drivit i mer än 60 år.

Gilbert Lundin avled, för övrigt på sin egen 80-årsdag, den 21 november 2012.

Mångåriga skolkamrater

Idrottsläraren och domarlegenden Matz Edin, nu 81 år, var skolkamrat och god vän med Gilbert Lundin ända från barnsben.

– Vi är födda samma år och var skolkamrater till och med att vi båda tog studentexamen 1946, berättar Edin som säger att han minns sin vän som en rolig, positiv och reko kille som i alla lägen stod för sitt ord vad det än månde vara.

– Gilbert var redan i skolåldern en stor profil. Senare i livet från mitten av 1960-talet och ända till det han på 90-talet drabbades av ohälsa deltog han aktivt i den gymnastikgrupp för äldre som jag fortfarande leder. Där var han med sin humor och sitt goda humör en stor inspirationskälla för oss andra, säger Edin som vidare berättar att han och Gilbert Lundin fortsatte att ha regelbunden kontakt också under Lundins sista år i livet.

–Däremot lärde jag aldrig känna hans pappa Oskar speciellt väl men vad jag har förstått så var också han en kreativ mångsysslare med många strängar på sin lyra, sammanfattar Matz Edin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om