Genom att träffa samverkansavtal kan arbetsgivare och fackföreningar skapa en smidigare hantering än regelrätta förhandlingar av medbestämmandefrågorna på en arbetsplats.
Nu har Kommunal, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund sagt upp sina samverkansavtal. Kommunen har i sin tur sagt upp samverkansavtalen med samtliga fackliga organisationer.
Vi vill börja om från början och se om vi kan hitta en bättre form för samverkan. Men det här är ingenting som bara händer i Arvidsjaur, det här kan vi se på olika håll i landet att man börjar gå ifrån samverkansöverenskommelser och jobbar bara enligt gällande lagstiftning med traditionella förhandlingar, säger Kerstin Olla.
Anledningen till att de tre fackliga organisationerna tog steget att säga upp samverkansavtalet är missnöje med hur samverkan har fungerat.
Lärarförbundets uppfattning är att det finns brister i samverkan med arbetsgivaren, vi tycker inte riktigt alla gånger att arbetsgivaren efterlever samverkansavtalet, säger Marlene Oskarsson, ordförande för Lärarförbundet i Arvidsjaur.
Intentionen med samverkan är att nå konsensus, att man är överens. Men våra lokala företrädare i Arvidsjaur har inte upplevt att det är så i alla lägen utan man är oenig med arbetsgivaren i en stor del av frågorna, säger Andreas Lindqvist.
I och med att samverkansavtalen nu sagts upp kommer medbestämmandefrågorna på kommunens arbetsplatser att hanteras i traditionella förhandlingar mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna.
Marlene Oskarsson säger att Lärarförbundet vill ha ett gott samarbete med arbetsgivaren och att det påbörjats en process för att skapa ett nytt samverkansavtal:
Både arbetsgivare och fack gör vinster om man har ett fungerande samverkansavtal. Det avtal som nu sagts upp är från 1995 och reviderades 2005 och har alltså 19 år på nacken och organisationen och saker och ting har förändrats under den tiden. Vi tycker att det känns bra att vi i samråd med arbetsgivaren ska skapa ett nytt samverkansavtal, ett som är mer aktuellt.