Arvidsjaurs kommun har sedan många år tillbaka ett lokalt avtal med de fackliga organisationerna om utvecklings- och samverkansfrågor. Samråd i arbetsplatsträffar och samverksansgrupper ersätter enligt det lokala samverkansavtalet information och förhandling enligt medbestämmandelagen, MBL.
Men under ungefär tre års tid har kommunen konsekvent underlåtit att kalla DIK till samverkansmöten. Detta har nu DIK uppmärksammat.
– Saker som är av stor vikt, det vill säga ekonomi, budget och sådant, har kommunen förhandlat med oss om enligt MBL, lön och liknande har den skött som den ska. Det är det som finns inom ramen för samverkansavtalet som vi inte har blivit kallade till under den här tiden, säger Linnea Skagerberg, jurist och ombudsman hos DIK.
Yrka skadestånd
DIK har i sin förhandlingsframställan aviserat att fackförbundet kommer att yrka skadestånd för kollektivavtalsbrott. Hur stort skadeståndsyrkandet blir kan Linnea Skagerberg ännu inte svara på.
– Jag kommer att titta på det när vi kommer närmare förhandlingen, hur stor skada vi tycker att vi har vållats.
Vill inte uttala sig
Kommunchef Kerstin Olla säger att det är arbetsgivaren som enligt samverkansavtalet kallar de lokala fackliga organisationerna.
– När det gäller DIK har medlemmarna lokalt i Arvidsjaur inte visat intresse för att vara med i den lokala samverkan och då har arbetsgivaren under flera år inte skickat kallelsen centralt istället, till DIK:s ombudsman, vilket DIK hävdar att vi skulle ha gjort. Utifrån det hävdar de kollektivavtalsbrott. Men det har hela tiden funnits en möjlighet för lokala fackliga företrädare att medverka, de har vetat om att vi har samverkansavtal, men de har valt att inte vara med.
Kerstin Olla vill inte uttala sig om hon anser att det handlar om ett avtalsbrott eller inte.
– Jag vill vara förutsättningslös när vi sätter oss i förhandlingen.