Få kommuner har syrgas på äldreboenden

Arvidsjaurs kommun har tillgång till syrgas på sina äldreboenden. Om behovet uppstår i Pite älvdals övriga tre kommuner så är det sjukhusvård som gäller.

Brukare på äldreboendet på Långmansgården i Arvidsjaur kan vid behov få syrgas på plats efter ordination från läkare. (Arkivbild)

Brukare på äldreboendet på Långmansgården i Arvidsjaur kan vid behov få syrgas på plats efter ordination från läkare. (Arkivbild)

Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.

Arvidsjaur2022-01-18 07:00

Syrgas klassas som ett läkemedel och det är en läkare som beslutar när det ska sättas in. Det gäller givetvis i Arvidsjaur också.

– Vi har tillgång till portabel syrgas och nära samarbete med Regionens läkare i Arvidsjaur. Det är alltid en avvägning, men ibland är det bra att slippa skicka brukare till sjukhus, säger Peter Öhman, socialchef i Arvidsjaur.

Har ni använt syrgasen under pandemin?

– Ja, det har vi. Det har handlat om lunginflammation och liknande, men jag vet inte om det varit covidrelaterat.

När pandemin slog till med full kraft vårvintern 2020 var det många som togs på sängen. På bland annat Ängsgården i Piteå fick flera brukare med covid ingen sjukhusvård och någon syrgas fanns inte att sätta in.

I februari 2021 riktade Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) omfattande kritik mot socialtjänsten i Piteå för hur vården av covidsjuka på särskilda boenden bedrivits under den första tiden av pandemin.

Vid ungefär samma tid konstaterade Coronakommissionen att det under pandemins start saknades möjlighet till syrgasbehandling på de flesta av landets äldreboenden, något de ansåg borde finnas. Kommissionen kommer med sitt slutbetänkande den 25 februari.

Men en enkätförfrågan som Ekot genomfört visar att endast "Några kommuner uppger att de har tillgång till syrgas på alla äldreboenden, medan äldre i andra kommuner behöver åka till sjukhus för att få vård".

I Piteå har en rad åtgärder vidtagits, men någon syrgas på kommunens äldreboenden finns det inte.

– Nej, regionen har hälso- och sjukvårdsansvaret för läkemedelsordinationer och om någon på ett boende eller i hemmet bedöms ha behov av syrgas så skickas vederbörande till sjukhus, säger Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Samma inställning har man i såväl Arjeplog som Älvsbyn. Samtidigt finns det en förväntan för vad statens offentliga utredning om att införa en äldreomsorgslag med stärkt medicinskt kompetens i kommunerna kommer fram till.

– Skärpta krav kan innebära behov av utökad kompetens i kommunerna, säger Älvsbyns socialchef Hans Nyberg. 

Utredningen ska den 30 juni föreslå "en äldreomsorgslag som kompletterar socialtjänstlagen med särskilda bestämmelser om vård och omsorg av äldre och som bland annat innehåller bestämmelser om en nationell omsorgsplan" samt överväga om den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen ska stärkas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!