Ett steg närmare start för skidgymnasiet

Planerna på ett skidgymnasium i Arvidsjaur har tagit ytterligare ett kliv. Nu annonseras det efter en tränartjänst. ”Vi planerar att starta hösten 2019, nu är tjänsten ute och det känns jättekul”, säger Jens Eliasson (L), ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

ARVIDSJAUR2018-07-11 12:19

Jens Eliasson har egna barn som är engagerade i alpin skidåkning och det var där tanken först slog rot. Om barnen skulle ha möjlighet att gå vidare inom sporten behövde de gå skidgymnasium, vilket i dag innebär flytt till annan ort.

– Så då började jag fundera varför inte starta ett skidgymnasium i kommunen? Jag pratade med rektorn som tyckte det var en bra idé och sedan spann det vidare, säger han.

Efter att ha grävt lite kunde man också konstatera att det fanns ett behov över hela riket.

– Det är runt 150 sökande per år på det 90-talet platser som finns. Det är inte bra för en sport. Arvidsjaur har ju också bra förutsättningar.

Förslaget har hanterats många gånger i nämnden. I fjol åkte Eliasson som nämndsrepresentant, tillsammans med Sandbackas båda rektorer, till Tärnabys skidgymnasium för att undersöka saken vidare.

– Vi fick ett jättebra bemötande och kunde ställa mycket frågor om deras upplägg. De är också väldigt positiva till våra planer om ett skidgymnasium och att det kan bli en form av samarbete. När man har gått ett eller två år så kanske man till exempel vill bli mer specialiserad i någon gren. Då kanske vi kan samarbeta och därigenom få ner kostnaderna, säger Eliasson.

Skidförbundet har varit stöttande och nu har även Skolverket godkänt ansökan om att få bedriva specialidrottsgymnasium. Om drygt ett år hoppas man kunna vara igång. Hur många elever det blir råder rektorn över, men Eliasson säger att man får ha åtta elever i en klass.

– Blir alla årgångar fulla handlar det om 32 elever. Skoltiden blir fyra år, då det är så mycket idrott.

Fram till dess behöver det köpas in material, göras en del ändringar i lokalerna på Sandbacka där det ryms skidförvaring, skidvallning och liknande. Kommunens ekonomi är ansträngd och det talas mestadels om besparingskrav, men Eliasson menar att det är viktigt att även våga blicka framåt.

– Det är jätteviktigt att vi även ser möjligheter, och inte bara omorganisationer och annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om