Ett steg närmare gruvbrytning

Mineralfyndigheten Copperstone i södra delen av Arvidsjaurs kommun visar sig vara betydligt större än väntat.– Det är en mycket bra första början till att det kan bli en riktigt fin verksamhet, säger Per Storm, vd vid Kopparberg Mineral AB.

”Vi är en bra bit på väg, vi har ordentligt på fötterna och vi tycker att det ska bli fantastiskt spännande att utveckla det här”, säger Per Storm, vd för Kopparberg Mineral, om Copperstoneprojektet i södra delen av Arvidsjaurs kommun.

”Vi är en bra bit på väg, vi har ordentligt på fötterna och vi tycker att det ska bli fantastiskt spännande att utveckla det här”, säger Per Storm, vd för Kopparberg Mineral, om Copperstoneprojektet i södra delen av Arvidsjaurs kommun.

Foto: Kopparberg Mineral AB

ARVIDSJAUR2014-09-03 21:01

Copperstone är namnet på en mineralfyndighet i och kring berget Svartliden som ligger cirka en mil väster om Glommersträsk. Området har i olika omgångar undersökts och det finns bearbetningskoncession för området Svartliden K nr 1 och en ansökt bearbetningskoncession för den så kallade Eva-förekomsten.

Sedan 2013 har Norrliden Mining AB, ett intressebolag tillhörande Kopparberg Mineral AB, genomfört en utvärdering av Copperstoneområdet. De förnyade studierna av förekomsterna pekar på att mineralfyndigheten är betydligt större än vad man tidigare har trott.

Samverkan

Exploration target, som är ett första mål för en utveckling av en mineraltillgång är ganska mycket större än vad vi hittills har trott har funnits i området. Där är 60 100 miljoner ton med ett metallinnehåll på mellan 1 till 1,2 procent kopparekvivalent, alltså värdet av koppar, zink, bly, guld, silver som har räknats till koppar.

Per Storm säger att ju större det så kallade exploration target är, desto större är rimligheten att det blir en gruva.

Men fortfarande återstår fortsatta studier och eventuellt också ytterligare provborrningar. Dessutom ska samverkan ske med de lokala aktörerna.

– Det är viktigt att verksamheten sker i samverkan med lokala aktörer. Vi kommer att se till att den här utvecklingen som vi har framför oss ska ske med hänsynstagande till övriga näringar, naturligtvis specifikt då rennäringen, säger Per Storm.

Han räknar med att det tar minst tre till fem år innan det kan vara aktuellt att man är i närheten av eventuell brytning av fyndigheten.

Men om det kommer i drift då blir det en betydande aktör i området sett till antalet arbetstillfällen, säger Per Storm och nämner Zinkgruvan, som har cirka 350 anställda, som exempel.

Fakta Copperstone

I början av 1970-talet lokaliserade Bolidenbolaget och SGU tre fyndigheter med förekomst av koppar, zink, silver och guld i området som ingår i det norra Skelleftefältet.

Undersökningar i området i början av 2000-talet innebar att nya fyndigheter lokaliserades i området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om