Elevinflytande på kommunens agenda

Sandbackaskolans elever har inte fått tycka till om varken skolans drogpolicy eller skolans framtida organisation. - Ett bevis på att det inte fungerar med information till elevrådet, konstaterade Jerry Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Jerry Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Jerry Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Annelie Nilsson

ARVIDSJAUR2009-03-17 06:00
Men ungdomarnas krav på att kommunen ska skjuta på beslutet klingade ohört ... Aldrig förr har väl kommunstyrelsen i Arvids-jaur diskuterat ungdomars rätt till delaktighet och inflytande så mycket som vid gårdagens sammanträde. Anledningen: Den skrivelse som elevrådet, MUF och SSU lämnat in angående inflytande och delaktighet i frågan om Sandbackaskolans framtida organisation, ett av ärendena på dagordningen.
Men redan vid den första punkten på agendan, som handlade om en revidering av skolans drogpolicy stod det klart att elevinflytandet varit lika med noll. Likadant var det när det gällde skolans handlingsplan mot kränkande behandling. Politikerna tyckte alla att det var fel att ungdomarna inte fått komma till tals.
- Sådan här information ska de ha, sa Jerry Johansson.
- Jag höll på att tappa tidningen när jag läste att eleverna inte fått information. Vi måste få jobba igenom det här tillsammans med elevrådet, sa Sven-Olov Granlund (C).
- Vi måste absolut ha elevernas synpunkter, sa Britt-Inger Hedman (V), som också ville invänta beslut om den statliga gymnasieutredningen innan kommunen beslutar om Sandbackaskolans framtid, Oppositionens ledamöter ville göra som ungdomarna ville, alltså skjuta på besluten för att ge tid till dialog med elevrådet. Men den socialdemokratiska majoriteten skyndade på.
- Det är inte vi som brustit, i så fall är det skolledningen på Sandbacka, sa Janåke Mikalsen (S).
- Då tycker jag att vi ska vara tydliga och visa att det inte fungerat genom att återremittera frågan, sa Ulf Starefeldt (M).
Så blev alltså inte fallet och Vänstern, Centern och Moderaterna reserverade sig.
Men ungdomarnas möjlighet till inflytande ska bli bättre, för enligt kommunstyrelsen ska behovet av information och delaktighet med elevrådet på Sandbackaskolan fortsättningsvis tillgodoses. Och de förslag som eleverna presenterat om bland annat samläsning och trafikskolan ska ses över.
- Elevrådet har också möjlighet att lämna in nya förslag och synpunkter vad gäller Sandbacka, så tar vi upp dem, sa Jerry Johansson.
FAKTA Organisationsbeslutet i korthet
Barn- och fritidsprogrammet behålls
Estetprogrammet läggs ned
Tre tjänster inom administration för förskola, grundskola och gymnasium dras in, en ekonomtjänst för verksamheten inrättas.
Inom elevhälsan minskas kuratorstjänsten med 0,2 tjänst till höstterminen 2009 och ytterligare 0,25 år 2011. 2011 kan även skolskötersketjänsterna komma att minskas.
SYO-tjänsten minskas med 0,5 tjänst hösten 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om