Elever tillbakavisar kritiken mot skolan

Elever vid Fridhemsskolan i Arvidsjaur håller inte med om den kritik som Arbetsmiljöverket riktat mot skolan.- Vi känner inte igen beskrivningen, det är mycket lugnare på skolan nu, säger en grupp niondeklassare.

Arvidsjaur2006-09-26 00:00
Efter en inspektion i mars riktade Arbetsmiljöverket svidande kritik mot miljön på Fridhemsskolan. Inspektionen var föranledd av två anmälningar som kommit in till verket och som gällde bråk på skolan.

Enlig Arbetsmiljöverket saknade skolan effektiva åtgärder för att handskas med våldsamma och utåtagerande elever. Inspektionsprotokollet handlade om våld, döds- och knivhot och tjejer som utsatts för sexuella trakasserier.

Orättvist utpekade

- Men det var då det. Nu är det mycket lugnare på skolan, säger en grupp niondeklassare som Nyheter i Norr har talat med.

De tycker att skolan, dess elever och personal utpekats på ett orättvist sätt.

- Årets nior är mycket lugnare än de som gick här förra läsåret, säger Liza Nilsson, 9 def.

Lizas klasskamrater Isak Lilja, Kent-Anders Nilsson, Maja Vesterberg, Julia Skarpsvärd och Johan Lidström 9 gh, håller med. De tycker att det känns trist att deras skola beskrivs på ett sätt som inte stämmer överens med dagens verklighet.

Eleverna sticker inte under stol med att det stundtals var ganska stökigt på skolan förra läsåret men de känner inte igen Arbetsmiljöverkets beskrivning av situationen.

Enligt verkets inspektionsmeddelande skulle tjejer i alla klasser från sjuan till nian ha utsatts för sexuella trakasserier.

- Hemskt om det har förekommit men ärligt talat, det kände vi inte till, säger gruppen.

Faddersystem

Inför höststerminstarten hade Fridhemsskolan infört ett faddersystem som innebär att niorna tar hand om sjundeklassarna och hjälper dem till rätta i den nya skolmiljön.

- Ett bra system, vi har fått ansvarsfulla uppgifter, säger Johan Lidström.

Eleverna förklarar vidare att mobbning är ett ämne som det talas mycket om på skolan. De menar också att skolans Teenage Power Program (TAPP) innebär bättre möjligheter för dem själva att vara med och påverka skolmiljön.

I förra veckan föreslog kommunens barn- och ungdomsämnd tillsättande av en arbetsgrupp som svar på Arbetsmiljöverkets krav på åtgärder.

Eleverna verkar nästan tycka att det känns onödigt efter så lång tid, de problem som Arbetsmiljöverket tar upp är överspelade.

Fridhemsskolans rektor Leif Carlsson skriver också han under på att det har blivit lugnare på skolan.

- Enligt våra egna undersökningar har det skett en dramatisk förändring, till det bättre, säger Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om